Siğilli huş (Betula pendula Roth.) ağacının Van Gölü ekolojik koşullarına adaptasyonu
The adaptation of silver birch tree (Betula pendula Roth.) to Van Lake ecological conditions
  1. Tez No: 285506
  2. Yazar: KÜBRA YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Betula, Sürgün gelişimi, Morfoloji, Fenoloji, Peyzaj, Betula, Twig development, Morphology, Phenology, Paysage
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Siğilli huş (Betula pendula Roth.), Avrupa, Kafkasya, İran ve Batı Sibirya'da ve ülkemizde de Doğu Anadolu bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. 30 m'ye kadar boylanabilen ve büyük ağaçlar grubuna giren Siğilli huş ağacı dış mekan süs bitkisi olarak kullanılmaktadırBu araştırmayla; Van Gölü ekolojik koşullarında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesine dikilen Siğilli huş fidanları, iki yıl boyunca (2009?2010) adaptasyon kabiliyeti, sürgün gelişimi ve fenolojik özellikleri takip edilmiştir. Çalışmada dikilen fidanların; hayatta kalma oranı, fenolojik ve morfolojik (sürgün boyu, fidan boyu, tepe çapı, gövde çapı ) incelemeleri yapılmıştır. Değerlendirmelerde; dikilen Siğilli huş fidanların % 66 hayatta kaldığı ve ağaçların ilk dikim yılında (2009) vejetatif gelişimin az olduğu fakat 2. yıl ise gelişiminin daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak toplanan verilerin neticesinde Siğilli huş ağacının Van Gölü ekolojik koşullarında ve üniversite yerleşkesinde peyzaj planlamada çalışmalarında hayatta kalan fidan oranını artırılma konusunda ek tedbir alınması koşuluyla Siğilli huş fidanlarının alanda öncü bitki olarak kullanılması uygun olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Silver Brich (Betula pendula Roth.) is grown naturally in Europe, Caucasus, Iran, Western Sibiria and in East Anatolian region of our country. Having a lenght of 30 meters and being categorised in the group of great trees, White Brich is utulized as a foliage plant or ornamental paysage in fine art landscaping.In this investigation, Silver Brich sapling were planted under Van lake ecologic conditions in various areas of Yuzuncu Yıl University campus for two years of period ( 2009 - 2010) and then their adaptation capabilities, twing growth and their phenologic properties were followed. Different investigations were conducted about the saplings planted in the course of our investigation in terms of their survival rate, phenologic and morphologic properties (twing lenght,sapling lengh, tip diameter, stem diameter). In our evalutions we came to the conclusion that % 66 of the planted White Brich saplings survived, and taht vegetative growth of these trees in the first year of planting (2009) was poor but the second year yielded to good developmental out come.In conclusion, based on the collected data, White Brich tree was found to be an appropriate pioneer plant in the investigations of paysage planning within university campus and under Van lake ecological conditions provided that additional precautions are taken for the enhancement of their survival rate.