Fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim değişiminin dünyamıza etkileri konusundaki yazılı argümantasyon yeteneklerinin incelenmesi
An explororation of preservice science teachers? written argumentation skills regarding the global climate change issue
- Tez No: 285526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SAMİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi öğretmen adayları, Yazılı argümantasyon, İklim değişikliği, Preservice science teachers, Written argumentation, Climate change
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim değişikliğinin dünyamıza etkileri konusundaki yazılı raporlarını analiz etmektir. Öğretmen adayları yazılı rapor hazırlarken web ortamındaki ham verilerden yaralanmıştır. Çalışma nitel bir durum tespit çalışması olup, 2009-2010 öğretim yılının bahar döneminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 4. sınıfta öğrenim gören 20 (9 erkek, 11 kız) öğrencinin gönüllü katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarının haftalık olarak hazırladıkları ve yazılı olarak sundukları raporlar araştırmanın veri setini oluşturmaktadır. Raporların değerlendirilmesindeyazılı argümantasyon değerlendirme rubriği kullanıldı. Teknik raporlar iki araştırmacı tarafından bağımsız bir şekilde değerlendirilmiştir. Öğretmen adaylarının rapor sonuçları haftalık olarak hesaplanıp, sonuçlar adaylarla bire bir tartışılmıştır. Öğretmen adaylarının ilk haftaki yazılı raporlarında kullandıkları kanıtların birbiriyle çok tutarlı olmadığı ve sayıca yetersiz olduğu görülmüştür. İlerleyen haftalarda ise argümantasyon örüntülerinde belirgin bir ilerleme tespit edilmiştir. Aynı zamanda iddialarını dayandırdıkları kanıtların sayısında ve tutarlılığında önemli bir artış meydana gelmiştir.Sonuç olarak, katılımcıların argümantasyon deneyimleri arttıkça, argümantasyon niteliklerinde ve niceliklerinde anlamlı bir ilerleme tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ışığında fen eğitiminde argümantasyon uygulamaları artırılabilir ve bu uygulamalar fen eğitimi müfredatına dâhil edilebilir. Gelecek çalışmalarda bu uygulamalar farklı bölümlerde öğrenim gören öğretmen adayları ile yapılabilir, öğretmen adaylarının iklim değişimi hakkındaki bilgileri ve yazılı argümantasyon yapma becerileri karşılaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to explore the scientific reports of Preservice Science Teachers? (PSTs) regarding the climate change issue. PSTs used raw data that was uploaded on the Web while preaparing the scientific reports , The current study is designed as a qualitative case study. The participants of the study were 20 senior Preservice Science Teachers (11 female, 9 male) from the Department of Elementary Education at Yüzüncü Yıl University. Studt was conducted in 2009-2010 spring semester. PSTs prepared scientific papers each week and presented these papers weekly. These papers were used as data source to examine PSTs? nature of written argumentations. In order to examine PST?s nature of argumentation skills, written argumentation evaluation rubric was used. Analysis of the scientific papers was done by two researchers separetely. Each paper was assessed weekly and each report was discussed with every participant one by one. At the beginning of the application, PSTs wrote inadequate essays and used incoherent evidences to support their claims but the results of this study indeed indicate that argumentation ability tends to improve by experience. Moreover, PSTs? use of evidence increased and coherence of the evidence significantly improved through the application.In conclusion, the quality and quantity of written argumentation reports improved by argumentation experience. In the light of these findings, applications of argumentation in education should be enhanced and these applications should be included into science curriculum. Further research can be done in other teacher education disciplines and preservice teachers? climate change literacy and argumentation writing skills can be compared.