Foraminiferal paleontology, biostratigraphy and sequence stratigraphy of the Permian-Triassic boundary beds of the Bolkar Daği Unit (Central Taurides, turkey)
Bolkar Dağı Birliği'nin (Orta Toroslar, Türkiye) Permiyen-Triyas sınır tabakalarında foraminifer paleontolojisi, biyostratigrafi ve sekans stratigrafisi
  1. Tez No: 285591
  2. Yazar: AYSEL HANDE ESATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Permiyen-Triyas sınırı, Bentik foraminifer, Metre-ölçeklidevirsellik, Orta Toroslar, Permian-Triassic boundary, Benthic foraminifera, Meter-scale cycles, Central Taurides
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı Hadim bölgesinde (Orta Toroslar) Bolkar DağıBirliği'nin Permiyen-Triyas sınır tabakalarındaki paleontolojik, biyostratigrafik vesekans stratigrafik özellikleri belirlemektir.Bu amaçla kireçtaşı, silttaşı ve kumtaşlarından oluşan 48,06m kalınlığında birstratigrafik kesit ölçülmüştür. Allokton Bolkar Dağı Birliği'nde yer alan Permiyenyaşlı Taşkent Formasyonu ve Triyas yaşlı Ekinlik Formasyonu'na ait toplam 116örnek incelenmiştir.İnce kesitlerin detaylı incelenmesi sonucunda foraminifer topluluklarına ait37 tür ve 29 cins tanımlanmıştır. Bu tanımlamalar temel alınarak Permiyen-Triyassınırını da içeren iki topluluk zonu belirlenmiştir. Bu biyozonasyon ?Nodosaria?elabugae-Nestellorella dorashamensis - Reichelina changhsingensis Topluluk Zonu(Çangsingiyen) ve Spirorbis phlyctaena-Rectocornuspira kalhori ToplulukZonu'ndan (Griesbakiyen) oluşmaktadır .Çalışma alanının sekans stratigrafik çatısını tesbit etmek amacıyla detaylımikrofasiyes analizleri yapılmış ve 12 mikrofasiyes tipi belirlenmiştir. Bumikrofasiyes tiplerinin dikey sıralanmaları temel alınarak 6 temel 10 alt devirtanımlanmıştır. Ölçülen stratigrafik kesit boyunca 24 metre ölçekli üste doğrusığlaşan devir ve iki sekans sınırı tesbit edilmiştir. Bu sekans sınırları global denizdüzeyi değişimleri ile uyumluluk göstermektedir. Çangsingiyen-Griesbakiyen sınırıen geç Çangsingiyen-Griesbakiyen yaş aralığına karşılık gelen üçüncü derece birsekansın transgresif sistemler dizisine karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to designate paleontologic, biostratigraphic andsequence stratigraphic characteristics of the Permian-Triassic Boundary beds of theBolkar Dağı Unit in the Hadim region (Central Taurides).For this purpose a 48,06m thick stratigraphic section, composed of limestone,siltstone and sandstone, was measured and 116 samples were analyzed through thePermian Taşkent Formation and the Triassic Ekinlik Formation which belong toallochthonous Bolkar Dağı Unit in Central Taurides.By the detailed examination of thin section samples, 37 species and 29 generaof foraminifera were identified. Based on these determinations two foraminiferalassemblage zones have been defined including the Permian-Triassic boundary. Theseassemblage zones are the Changhsingian ?Nodosaria? elabugae-Nestellorelladorashamensis - Reichelina changhsingensis Assemblage Zone and the GreisbachianSpirorbis phlyctaena-Rectocornuspira kalhori Assemblage Zone.In order to establish the sequence stratigraphic framework of the study areadetailed microfacies analysis carried out and according to these, 12 microfacies typeswere defined. Basing on interpretations of the vertical configuration of thesemicrofacies types 6 main and 10 sub-type cycles were designated. Throughout themeasured section 24 shallowing-upward meter-scale cycles and two sequenceboundaries were determined. These sequence boundaries coincide well with theglobal sea level changes across the Permian-Triassic boundary and theChanghsingian-Greisbachian boundary falls within the transgressive systems tract ofa third-order depositional squence spanning from latest Changhsingian toGreishbachian.