Foraminifera-rudist biostratigraphy, Sr-C-isotope stratigraphy and microfacies analysis of the upper cretaceous sequences of the Bey Dağları autochthon (Western Taurides, Turkey)
Bey dağları otoktonu (Batı Toroslar, Türkiye) üst kretase istiflerinin foraminifer-rudist biyostratigrafisi, Sr-C-izotop stratigrafisi ve mikrofasiyes analizi
  1. Tez No: 202690
  2. Yazar: BİLAL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Kretase, Planktonik Foraminifer, Bentonik Foraminifer, Rudist, Biyostratigrafi, Sr izotop stratigrafisi, C izotop stratigrafisi, Bey Daları Karbonat Platformu, Batı Toroslar, Upper Cretaceous, Planktonic Foraminifera, Benthonic Foraminifera, Rudist, Biostratigraphy, Sr-isotope stratigraphy, C-isotope stratigraphy, Bey Daları Carbonate Platform, Western Taurides
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 451
Özet
Bey Daları otoktonunun (Batı Toroslar) Üst Kretase istifleri, platformun evrimine ve gömülmesine balı olarak önemli biyotik ve fasiyes deiimleri sunan ve tortul kesiklikler içeren üç corafik alana ayrılmıtır (güney, kuzey ve dou alanları). Otoktonun kuzey alanında, Bey Daları Formasyonu iki bölüme ayrılabilir. Yaklaık 700 metre kalınlıındaki Orta Senomaniyen-?Koniasiyen yalı neritik karbonatlar alt bölümü oluturur ve 26 metre kalınlıındaki Koniyasiyen-Santoniyen yalı yarıpelajik kireçtaları tarafından dereceli olarak üstlenir. 100 metre kalınlıındaki Geç Kampaniyen-Geç Mastrihtiyen yalı Akda Formasyonu, planktonik foraminifer içeren pelajik kireçtalarından yapılıdır ve Bey Daları Formasyonu'nun farklı stratigrafik düzeylerini, belirgin bir sert zemin veya uyumsuzluk yüzeyi boyunca kout uyumsuz olarak üstler. Paleojen yalı pelajik marnlar Üst Kretase istifinin farklı stratigrafik düzeylerini kout uyumsuz olarak üstler. Çounlukla platform içi ortamında (gel-git ortamından platform kenarı ortamına kadar) çökelen otoktonun neritik kireçtaları dört ana rudist topluluu içerir. Caprinid litosomu Orta Senomaniyen, hippuritid litosomu Geç Turoniyen, hippuritid-radiolitid litosomu Santoniyen-Kampaniyen ve Joufia-Gorjanovicia litosomu ise Geç Kampaniyen-Mastrihtiyen yalı kireçtalarında saptanmıtır. Geç Turoniyen yaı Sr izotop analizleriyle elde edilmitir. C izotop stratigrafisi ise neritik kireçtalarında Senomaniyen-Turoniyen sınırının saptanmasını salamıtır. Neritik kireçtalarında saptanan bentonik foraminifer toplulukları 5 biyozonun tanımlanmasını sonuçlamıtır. `Ovalveolina maccagnoi'li seviye' ve `Orbitolina (Conicorbitolina) conica'lı seviye' Orta Senomaniyen'de tanımlanmıtır. Daha genç olan üç biyozon ise (`Coxites cf. zubairensis'li seviye', `Topluluk-A'lı seviye' ve viii `Pseudocyclammina sphaeroidea'lı seviye') sırasıyla Üst Senomaniyen, Üst Senomaniyen - en alt Türoniyen ve Orta Türoniyen-?Koniasiyen'e karılık gelir. On iki planktonik foraminifer cinsine ait elli tür üzerinde yapılan çalımalar, altı planktonik foraminifer biyozonunun tanımlanmasını salamıtır. Dicarinella concavata AZ ve Dicarinella asymetrica TMZ Koniasiyen-Santoniyen yalı yarı pelajik kireçtalarında, Radotruncana calcarata TMZ, Globotruncana falsostuarti BMZ, Gansserina gansseri AZ and Abathomphalus mayaroensis AZ Geç Kampaniyen-Geç Mastrihtiyen yalı pelajik kireçtalarında tanımlanmıtır. Dou Akdenizin bu bölgesinin Geç Kretase'de önemli tektonik olayların gelitii bir alan olması nedeniyle, Alt-Orta Kampaniyen ve en üst Mastrihtiyen-Orta Paleosen'e karılık gelen iki stratigrafik boluk ve platformun Geç Türoniyen'den sonra çökmesi tektonik hareketlerle ilikili olmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Upper Cretaceous sequences of the Bey Daları autochthon (Western Taurides) are divided into three geographical areas (southern, northern and eastern areas), which present important biotic and facies changes and include sedimentary breaks related to the evolution and drowning of the platform. The Bey Daları Formation in the northern part of the autochthon can be divided into two parts. Approximately 700-m-thick Middle Cenomanian-?Coniacian neritic carbonates form the basal part and are gradationally overlain by the 26-m-thick Coniacian-Santonian hemipelagic limestones. The 100-m-thick Late Campanian-Late Maastrichtian Akda Formation comprises planktonic foraminifera-bearing pelagic limestones and disconformably overlies the different stratigraphic levels of the Bey Daları Formation along a prominent hardground or erosional surface. The Palaeogene pelagic marls disconformably rest over the different stratigraphic levels of the Upper Cretaceous sequence. The neritic limestones of the autochthon mainly deposited in a platform interior environment (from peritidal to platform edge) include four main rudist associations, which are caprinid lithosome, hippuritid lithosome, hippuritid-radiolitid lithosome and Joufia-Gorjanovicia lithosome corresponding to the Middle Cenomanian, Upper Turonian, Santonian-Campanian and Upper Campanian-Maastrichtian respectively. The Late Turonian age was obtained by Sr-isotope analysis. The C-isotope stratigraphy permitted fixing the Cenomanian-Turonian boundary in the neritic limestones. Benthonic foraminifera assemblages identified from the neritic limestones yields five biozones. Two of the biozones, `level with Ovalveolina maccagnoi? and `level vi with Orbitolina (Conicorbitolina) conica? have been defined from the Middle Cenomanian. The younger three biozones namely `level with Coxites cf. zubairensis?, `level with Assemblage-A? and `level with Pseudocyclammina sphaeroidea? correspond to the Upper Cenomanian, Upper Cenomanian-?lowermost Turonian and Middle Turonian-?Coniacian respectively. Analysis of the fifty planktonic foraminiferal species belonging to twelve genera have yielded six biozones such as Dicarinella concavata IZ, Dicarinella asymetrica TRZ (from the Coniacian-Santonian hemipelagic limestones), Radotruncana calcarata TRZ, Globotruncana falsostuarti PRZ, Gansserina gansseri IZ and Abathomphalus mayaroensis IZ (from the Late Campanian-Late Maastrichtian pelagic limestones). The two hiatuses corresponding to the Lower-Middle Campanian and uppermost Maastrichtian-Middle Palaeocene and the drowning of the platform after the Late Turonian may have been related to the regional tectonics as the easternmost Mediterranean area was subjected to the important tectonic events during the Late Cretaceous.