A study on the reliabilite-based safety analysis of hardfill dams
Katı dolgu barajlarda güvenilirlik esaslı emniyet analizi üzerine bir çalışma
- Tez No: 285648
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MELİH YANMAZ, YRD. DOÇ. DR. ELÇİN KENTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı Dolgu Baraj, Baraj Güvenliği, CADAM, Monte Carlo Benzeşimleri, Hardfill Dam, Dam Safety, CADAM, Monte Carlo Simulations
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Barajlar, insan hayatı üzerinde önemli yararları bulunan büyük yapılardır. Bu stratejik yapılar, su ve enerji ihtiyacını karşılamalarının yanı sıra taşkın kontrolünde de yardımcı olmaktadırlar. Bunlarla birlikte barajlar, ülkelerin bölgesel kalkınması ve ülke ekonomisin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadırlar. Bu nedenle, baraj tasarımı özenli çalışmaları gerektirmektedir. Büyük güvenlik katsayıları göz önüne alındığında, deterministik yaklaşım barajların tasarımı için yeterli olabilir ve bu barajların güvenlik gereksinimlerini sağlayabilir. Ancak, bu yaklaşım ekonomik yönden dikkate alındığında fayda-maliyet dengesini sağlayamamaktadır. Deterministik yaklaşımda kullanılan yüksek emniyet faktörleri, büyük boyutları gerekli kılmaktadır. Bu aşırı boyutlandırmaya bir çözüm, istatiksel verileri ve Monte-Carlo benzeşimi gibi teknikleri kullanarak barajın tasarım ve analiz çalışmalarını gerçekleştirmektir. İstatiksel yaklaşımlar daha ekonomik ve güvenli yapılar tasarlanmasını sağlayabilir. CADAM yazılımı, Monte-Carlo benzeşim tekniğini kullanarak barajların analiz etmesini sağlayan bir programıdır. Çekme dayanımı, pik kohezyon, pik sürtünme katsayısı, nornal hazne seviyesi, dren verimi ve yatay maksimum zemin ivmesi parametrelerindeki belirsizlikler Monte-Carlo benzeşim tekniği kullanılarak stabilite ve gerilme analizlerine dahil edilebilir. Bu tez çalışmasında CADAM programının kullanımı örnek bir uygulama ile gösterilmiş ve bu kapsamda Cindere Barajı yapısal güvenilirlik bakımından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dams are important large structures providing vital benefits to human life. These strategic structures are necessary in order to supply water and energy and to control floods. Moreover, dams have important roles in regional development and national economy. Thus, the design of dams deserves rigorous studies. Deterministic approach may be acceptable for design of dams and may satisfy safety requirements if large safety factors are used. However, such an approach will not be cost-effective in economic terms. High safety factors utilized in deterministic approaches necessitates large dimensions. One remedy for this overestimation is integrating statistical information and techniques, such as Monte-Carlo simulations into the analysis and design of dams. Probabilistic approaches may result in more economical and reasonable designs. CADAM is a software program which allows the user to analyze dams using Monte-Carlo simulation technique. Uncertainties associated with tensile strength, peak cohesion, peak friction coefficient, normal upstream reservoir elevation, drain efficiency and horizontal peak ground acceleration are incorporated into stability and stress analysis using Monte-Carlo simulations. In this thesis, utilization of CADAM software is demonstrated on a case study. Cindere dam is evaluated in terms of structural safety.