Çalışanların güvenlik iklimi algısı ve işten ayrılma niyeti ilişkisine yönelik bir araştırma
A study on the relationship of employee's safety climate perception and intent to leave
  1. Tez No: 742600
  2. Yazar: SELÇUK SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüşhane maden sektörü, Güvenlik iklimi, İşten ayrılma niyeti, Gümüşhane mining sector, İntent to leave, Safety climate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların güvenlik iklimi algısı ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişkinin var olup olmadığını araştırmaktır. Ayrıca demografik faktörler ile güvenlik iklimi algısı ve işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini Gümüşhane ilinde madencilik sektöründe çalışan 257 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada verilerin değerlendirilmesinde Güvenilirlik analizi, Frekans dağılımı, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Korelasyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre güvenlik iklimi algısı ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcılara ait demografik faktörlerden; yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve çalışılan birim gibi değişkenler ile güvenlik iklimi ve işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak katılımcıların mevcut iş yerinde çalışma süresi ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç olarak, güvenlik iklimi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi inceleyen bu çalışmada, iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçtan hareketle çalışanların işten ayrılma davranışını azaltmak için, güvenlik ikliminin oluşmasını ve gelişmesini sağlamak, iş yerinde güvenli bir çalışma ortamı yaratmak önemli düzeyde rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine whether there is a significant relationship between employees' perception of safety climate and intent to leave. The study also aims to determine whether there is a statistically significant difference between demographic factors, perception of safety climate and intention to leave. The sample of the study consists of 257 people working in the mining sector in Gümüşhane. Questionnaire method, a quantitative research method, was used as data collection tool in the study. Reliability analysis, Frequency distribution, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test and Correlation Analysis were used in the evaluation of the data. A statistically significant, negative and moderate relationship was found between the perception of safety climate and the intention to leave according to the findings. In addition, no statistically significant difference was observed between safety climate and intention to leave and the demographic factors of the participants, such as age, marital status, education level, and work unit. However, a statistically significant difference was found between the participants' service time at their current workplace and their intention to leave. As a result, in this study examining the relationship between safety climate and intention to leave, a statistically significant and negative relationship was found between the two variables. Based on this result, ensuring the creation and development of a safety climate and creating a safe working environment in the workplace play an important role in order to reduce the intent to leave of the employees.