İşletmelerde mali duran varlıkların SPK mevzuatı, muhasebe ve denetim standartları açısından önemi ve değerlendirmesi
The importance and analysis of the financial fixed assets in the companies on the basis of the framework of CMB accounting and auditing standards
  1. Tez No: 285796
  2. Yazar: PINAR BODUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET ŞEVKET SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Duran Varlıklar, Muhasebe Politikası, Muhasebe Standartları, Denetim Standartları, Financial Fixed Assets, Accounting Policy, Accounting Standarts, Auditing Standarts
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tezin amacı, ?Mali Duran Varlıkların Önemini? Sermaye Piyasası mevzuatı, denetim ve muhasebe standartlarını esas alarak, incelemek ve açıklamaktır.Tezde, ülkemizdeki muhasebe ve denetim standartları hakkında bilgi verilmiştir. Bu verilerden hareketle, mali duran varlık yatırımlarının muhasebeleştirme, değerleme ve denetim süreci üzerinde durulmuştur. İleriki bölümlerde mali duran varlıklar ile ilgili TMS-39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme, TMS-28 İştiraklerdeki Yatırımlar, TMS-27 Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar ve KOBİ'ler için Finansal Raporlama Standartları açıklanmıştır. Bunlar ile birlikte, tekdüzen hesap planı ile muhasebe standartları arasındaki uyumsuzluklar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin muhasebe standartlarına bakış açısını belirleyen bir araştırmaya yer almaktadır.Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısının yürürlüğe girmesiyle ülkemizde tüm işletmeler muhasebe standartlarına uygun olarak muhasebe kayıtlarını gerçekleştirecektir. Yaptığımız araştırmada da SMMM' lerin mali duran varlık yatırımlarına yönelik muhasebe standartlarına yaklaşımı belirlemeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre muhasebe standartları konusunda SMMM' lerin yeterli düzeyde bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir.Sonuç olarak, muhasebe standartlarına geçebilmesi için, yürürlükte olan muhasebe ve denetim mevzuatındaki yetersizliklerin ve belisizliklerin ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine and explain?the importance of financial fixed assets ?, based on legal framework of Capital Market of Board, Turkish accounting and auditing standards.In this thesis, Turkish legal amendments for accounting and auditing policies examined. According to this information, the accounting, valuation and auditing process of financial fixes assets were emphasized. Then TMS-39 Financial Instruments: Recognition and Measurement TMS -28 Investments in Associates and TMS- 27 Consolidated and Separate Financial Statements Turkish accounting standards and Turkish Financial Reporting Standard for Small and Medium-sized Entities which are related to financial fixed assets were explained. The disharmonies between the uniform chart of accounts and accounting standards have been informed. In the last part, a survey was made to determine Certificated Public Accountants? the point of views on accounting standards.When the draft of New Turkish Commercial Code entry into force, all businesses in Turkey shall perform the accounting records in accordance with standards. In the survey, it was tried to determine the approaches of CPA on the accounting standards that related to financial fixed assets. The result of this survey showed that CPA did not have enough information about the accounting standards.As a result, it is necessary that the insufficiency and uncertainties between the accounting standards and Turkish accounting, auditing legal framework should be eliminated urgently to pass the accounting standards.