Ticari bankalarda performans ölçümü: CAMELS analizine dayalı bir inceleme
Performance measurement at commercial banks: A survey based on CAMELS analysis
- Tez No: 285797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Performans, Performans Ölçümü, CAMELS Analizi, Banking, Performance, Performance Measurement, CAMELS Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bir ülkenin finansal sisteminin en önemli parçası olan bankacılık sektörünün performans ve kârlılığının ölçümü, son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte daha önemli hale gelmiştir. Performans ölçümü ile bankalar, rekabet avantajı yaratabilmek için gerekli olan durum değerlendirmesini yapabilir ve risk alabilme potansiyellerini analiz ederek, alınacak kararların kârlılığa, verimliliğe ve performansa katkılarını önceden ölçümleyebilirler. Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe CAMELS analizine dayalı olarak performans analizi yapmaktır.Çalışmanın birinci bölümünde temel kavramlara yer verilmiş, performans ölçme ve değerlendirme konularına değinilmiştir. Bankaların performansını etkileyen faktörler irdelendikten sonra bankalarda performans ölçüm yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Türk bankacılık sisteminin yapısı ve temel özellikleri incelenmiş, finansal krizlerin sektöre etkileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, banka performansının ölçülmesinde sıkça kullanılan CAMELS Analizi yöntemi ile Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ticari bankaların performans ölçümü gerçekleştirilmiştir. Sektörde faaliyet gösteren 13 bankanın finansal rasyoları ile referans değerler bazında inceleme yapılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance and profitability measurement of banking sector which is the most important part of financial system of a country has become more important compared to past with the economical developments experienced in recent years. To be able to create competitive advantage with this performance measurement, the banks take the advantage of making estimation of general situation, analyzing risk potentials and measuring the contributions of decisions to be taken to profitability, performance and effectiveness. The aim of this study is to make performance analysis based on CAMELS analysis in Turkish banking sector.Basic concepts have been given place in the first part of the study and the subjects of performance measurement and evaluation have been mentioned. After the factors which affect the performance of the banks have been examined, the information concerning performance measurement methods has been given. In the second part, the structure of Turkish banking system and its basic features have been examined and the effects of financial crisis on the sector have been emphasized. In the third part, performance measurement of commercial banks which are active in Turkish banking sector has been made with CAMELS Analysis, a method frequently used in the measurement of banking performance. Financial ratios of 13 banks in the sector and on the basis of their reference values have been examined.