Kamu yönetiminde yeni yaklaşımlar ve bu yaklaşımların polis teşkilatına yansımaları
New approaches in public administration and the effects of these approaches to Turkish national police
- Tez No: 285827
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Performans Yönetimi, Stratejik Yöneti, Toplam Kalite Yönetimi, Public Administration, New Public Management, Performance Management, Strategic Management and Total Quality Management
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü
- Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada kamu yönetiminde yeni yaklaşımların ortaya çıkışı, gelişimi ve özellikleri ve bu yaklaşımların Türk Kamu yönetimine ve polis teşkilatına etkileri incelenecektir. Kamu yönetiminde yeni yaklaşımlara geçmeden önce geleneksel kamu yönetimi tanımlanacak ve kamu yönetimi düşüncesinde ortaya çıkan son gelişmelere değinilecektir.1980'li yıllara gelinceye kadar kamu yönetiminde önemli bir değişim olmamış, klasik kamu yönetimi düşüncesi varlığını sürdürmüştür. II. Dünya Savaşından sonra altın çağını yaşayan refah devleti anlayışı 1980'li yıllardan itibaren sorgulanmaya başlamış, devletin sosyal ve ekonomik hayattan elini olabildiğince çekmesi ve bu alanlarda düzenleyici, denetleyici nitelikte bulunmasına yönelik anlayış yaygınlaşmıştır. Tam da böyle bir ortamda; başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere, birçok ülkede kamu yönetiminde yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır.Kamu yönetimindeki değişim çalışmaları özel sektörde başarı ile uygulanan bir çok yönetim tekniğinin kamu yönetiminde de kullanılmaya başlamasını sağlamıştır. Bu yönetim tekniklerinin en önemlileri performans yönetimi, stratejik yönetim ve toplam kalite yönetimidir.Türkiye'de de 1980'li yıllardan itibaren yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde çalışmalar yapılmaya başlanmış 2000'li yıllardan itibaren ise hız kazanmıştır. Türkiyedeki be değişim çalışmaları polis teşkilatını da yakından etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the emergence of new approaches in public administration, developments and characteristics of these approaches, and their effects on Turkish Public Administration and Turkish National Police. Before revealing these new approaches, the concept of traditional public administration will be defined and recent developments on public administration will be discussed.Until 1980s, there had not been any significant changes on public administration and understanding of traditional public administration remained. However, the idea of welfare state, which experienced its golden age after World War II, has been started to be questioned since then. Therefore, the new approach, which advocates waiving states? power on social and economic life as much as possible and giving states regulatory and supervisory roles, has become more prevalent. In such an environment, new approaches have emerged in public administration in many countries, particularly in developed countries.These new approaches with the purpose of change in public administration leads to use many of the successful management techniques applied in private sectors into the public administration. Performance management, strategic management, and total quality management are considered as the most important tools among the public administrationSome programs have been launched within the framework of these new public management approaches in Turkey, since 1980s. Moreover, these programs have gained a great deal of momentum after 2000s. These modification programs have also affected Turkish National Police.