Kamu davasının açılmasının ertelenmesi
Postponement of the initiation of the public prosecution
  1. Tez No: 906951
  2. Yazar: SELİN NAVRUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu davasının açılmasının ertelenmesi, Maslahata uygunluk ilkesi, Onarıcı adalet, Cumhuriyet savcısı, Takdir yetkisi, Seri muhakeme usulü, Postponement of the opening of a public case, principle of expediency, restorative justice, public prosecutor, discretionary power, expedited trial procedure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde gelişen ve değişen koşullara ayak uydurabilmek amacıyla hukuk alanında da birtakım değişimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle onarıcı adalet anlayışı çerçevesinde artan suç oranları karşısında temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, suçlunun topluma yeniden kazandırılmasını öngören, mağdurun da haklarının gözetildiği ve tüm bunlar yapılırken yargının iş yükünün hafifletilmesinin amaçlandığı alternatif çözüm yollarına ihtiyaç duyulmuştur. Ceza muhakemesinin etkinliğini artırmak amacıyla uzlaştırma, önödeme, seri muhakeme usulü alternatif çözüm yolları olarak Türk hukuk sistemine dahil edilmiştir. Hukuk sisteminde yer alan kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumu, bu alternatif çözüm yollarından birisi olması dolayısıyla çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 171. maddesinde düzenlenen kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumu, hukuk sistemimize 2005 yılında Çocuk Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikle sadece çocuklar bakımından getirilmiş, 5560 sayılı Kanun ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklik neticesinde yetişkinler açısından da uygulanabilir hale gelmiştir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumunda amaç yalnızca şüphelinin topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak değil; mağdurun da haklarını gözeterek uğradığı zararın giderilmesini sağlamaktır. Kurumun uygulanmasında bir diğer amaç, ilk defa suç işleyen kişileri cezaevinin getirdiği olumsuz koşullardan uzak tutarak devletin infaz yükünü hafifletmektir. İlk başlarda uygulama alanı oldukça dar tutulan kurum, zamanla yapılan kanun değişiklikleri ile birlikte daha etkin bir şekilde uygulanmaya başlamıştır. Kanun koyucu kurumun uygulanmasını zorunlu tutmayıp Cumhuriyet savcısının takdirine bırakmıştır. Bu düzenlemeyle Cumhuriyet savcısının takdir yetkisi genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, some changes are needed in the field of law in order to keep up with the developing and changing conditions. Especially within the framework of the concept of restorative justice, alternative solutions have been needed in the face of increasing crime rates, which guarantee fundamental rights and freedoms, ensure the reintegration of the criminal into society, respect the rights of the victim, and aim to alleviate the workload of the judiciary. In order to increase the effectiveness of criminal procedure, conciliation, prepayment and expedited trial procedure have been included in the Turkish legal system as alternative solutions. The institution of postponing the opening of a public lawsuit in the legal system is the subject of the study, as it is one of these alternative solutions. The institution of postponement of the opening of a public lawsuit, regulated in Article 171 of the Code of Criminal Procedure No. 5271, was introduced into our legal system only for children with the amendment made to the Child Protection Law in 2005, and has become applicable to adults as well, as a result of the amendment made to the Code of Criminal Procedure with Law No. 5560. The purpose of the institution of postponing the opening of a public case is not only to ensure that the suspect is reintegrated into society; It is to ensure that the damage suffered by the victim is compensated by respecting his/her rights. Another purpose in the implementation of the institution is to alleviate the state's burden of execution by keeping people who commit crimes for the first time away from the negative conditions brought by prison. The institution, whose field of application was kept quite narrow at first, began to be implemented more effectively with the changes in the law over time. The legislature does not require the implementation of the institution, but leaves it to the discretion of the public prosecutor. With this regulation, the public prosecutor's discretionary power has been expanded.