Çocuğun fiziksel istismarı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti örneği
Physical abuse of a children: Turkish Rebuplic of Northern Cyprus case
  1. Tez No: 285833
  2. Yazar: SÜHEYLA HANÇERLİ EKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: KKTC, aile, çocuk, fiziksel istismar, TRNC, family, children, physical abuse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hemen hemen her türlü toplumsal yapıda görülebilen günümüzde çocuklar için büyük bir tehdit oluşturan çocuk istismarına neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Günümüzde çocuk istismarının bu kadar artmasına neden olan etkenler arasında; ekonomik yetersizlikler, sosyal nedenler, bireysel sorunlar, eğitim eksikliği ve yasal eksiklikler sayılabilir. Çocuk istismarı ile ilgili geliştirilmiş kuramlarda da bu etkenlerden söz edilmektedir.KKTC'de çocuğun fiziksel istismarı konulu bu araştırmanın amacı; çocuğa yönelik fiziksel istismarda bulunan ailelerin sosyolojik özelliklerini belirlemek, fiziksel istismarda bulunan (anne, baba) ve fiziksel istismara maruz kalan çocukların iş, okul ve çevre ilişkilerini sosyo-kültürel ve ekonomik değişkenleri kullanarak analiz etmektir.Araştırma, KKTC'nin Lefkoşa ilçesinde 6 farklı ilköğretim okulunda 4. sınıfta öğrenim gören 380 kişilik örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler üzerinde anket çalışması uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 istatistik programı kullanılarak; çapraz tablo ve ki-kare analizlerine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are many factors that cause child abuse, which nowadays threatens the children and can also be faces almost in every type of social structure. Some of these reasons which cause this increase in child abuse are; economic deficiencies, social reasons, personal problems, lack of education and legal deficiencies. These factors are also mentioned in the teorems which are developed for child abuse.The goals of this investigation which is abaut the child abuse in TRNC are determine the social properties of those families who commit physical abuse towards their children and to analyse the work school; and social relations of these families and the children , by uzing economic variables.The investigation has been carried on in Nicosia , TRNC in different elementary schools with a group of 380 students who are 4th class. A questionnaire has been applied to the students. In the data analysis, SPSS 17 static programmes have been used and applied to crosswise chart and chi-square analysis.