Kent güvenliği ve kentsel suçun önlenmesi: Moğolistan'daki kentleşmeyle ilgili suçlar için öneriler
Urban security and urban crime prevention: Recommendations for urbanization related crime problem in Mongolia
- Tez No: 285834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Suç, Suçluluk, Güvenlik, Önlenme, City, urbanisation, crime, criminality, security, prevention
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarihin ilk dönemlerindeki toplumlarda suç, bir ahlak ilkesinin ihlali veya toplumsal değerlerin çiğnenmesi olarak değerlendirilirken, artık günümüzde suçun işlenme boyutlarına göre değişmektedir. Kentleşme sürecinde oluşan çarpık kentleşmenin, insan tutum ve davranışları üzerinde meydana getirdiği değişmeler neticesinde ortaya çıkan temel sorunlardan birisi suç olgusudur. Değişen zaman ve beraberinde toplumsal değer yargılarının sürekli değişim göstermesi ile birlikte suç kavramının da değişim gösterdiği görülmektedir. Bu değişimi etkileyen diğer bir faktör de kentleşme süreci ve beraberinde getirdikleridir. Günümüzde kentlerin ekonomik, sosyal ve teknolojik değişim ve gelişimlerine bağlı olarak her geçen gün artan kentsel suç ve toplumdaki suç korkusu, kent yaşamını önemli ölçüde tehdit etmektedir.Kentleşme süreci ile birlikte suç sayılarının arttığı, kentlerin güvenilir yaşam alanları olma konusunda bireyler üzerinde ciddi kaygılar yarattığı bir gerçektir. Bu süreç aynı zamanda konu üzerinde araştırmaların yoğunlaşmasına ve kentsel suç ve suçluluğun önlenmesi konularına ağırlık verilmesine sebep olmuştur. Bu bağlamda, kentlerde özellikle asayişin sağlanmasından sorumlu idareciler başta olmak üzere diğer yerel yönetim elemanları ve kurumları, suçu önleme veya minimize etme noktasında yargı sistemi ve emniyet güçlerinin öneminden bahisle insanları bilgilendirmekte ve bilinçli davranmaya yöneltmektedir.Bu çalışmada, suç suçluluk ve kentleşme kavramlarına kısaca değinildikten sonra kentleşme sürecinin sonucunda ortaya çıkan suç kavramı ve kentlerde suçun önlenmesi ve bu konuda alınması gereken önlemler açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In early societies, crime was considered as disobedience of ethic principles or a violation of social values. But nowadays this terminology differs along with the extent of its commitment. Crime is one of the main problems that resulted in the changes which distorted urban development had brought into human behaviour and habit. Thus far, it was seen that the crime expression had changed a lot together with often changing social values. The other factor that affects the change in crime is the urbanisation process and its results. In our time urban crime and fear of crime, that increase day after day in relation to social, economic and technological change and development, make threats to larger extent to the urban life in our day.It is the fact that the number of crime has increased in line with modern urbanisation process and this fact creates serious concerns on individuals of the society regarding their secure life in urban cities. At the same time, this process has resulted in the increase of relevant research and the focus on the urban crime and its prevention. Therefore, government authorities, responsible for public security and other local government authorities and staffs, inform the public on the importance of judgment system and the police in the society for the crime prevention or its minimisation.In this study, initially it was referred shortly to the concept of crime, criminality and urbanisation, and then it was aimed to clarify the concept of crime, crime prevention, and the necessary steps to be taken for the prevention, which is a result of urbanisation process.