Terörizmde tanım sorunu ve yaklaşımlar
The definition problem of terrorism and approaches
  1. Tez No: 285835
  2. Yazar: SABRİ DİLMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇUFALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, tanım sorunu, ideoloji, şiddet, örgüt, Terrorism, definition problem, ideology, organization, violence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Çağın gelişimine bağlı olarak hareket kabiliyeti ve etkinliği artan terör örgütlerinin, günümüzün teknolojik imkân ve kabiliyetleri ile asimetrik tehdit potansiyeli de buna paralel olarak artmıştır. El Kaide'nin dünya genelindeki terör eylemleri sonrasında ise terörizm ülkelerin tehdit sıralamasında birinci öncelik kazanmış, ulusal ve uluslararası alanda güvenlik algılamalarını önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çalışmada, dünyada en önemli güvenlik problemi olarak kabul edilen terörizm sorunu ele alınmaktadır. Yerel ve bölgesel etkileri uluslararası düzeye taşınan ve günümüzde artık küresel bir tehdit haline gelmiş olan terörizm sorununda en çok tartışılan alanlardan biri olan tanım sorunu ve kavramsal boyut çalışmanın esasını teşkil etmektedir. Terörizm sorununda tanım sorunu ve tespit edilen ortak unsurlar kavramsal açıdan incelenmekte, yerli ve yabancı bilim adamları, uzmanlar, uluslararası kuruluşların gerçekleştirdiği çalışma sonuçları ve değişik ülkelerin yasal metinlerinden elde edilen terörizmin tanımlarından hareketle tanım sorunu ve tanımlardan çıkartılan ortak unsurlar geniş şekilde ele alınmaktadır. Bu kapsamda temel unsurlar olan ideoloji, örgütlenme ve şiddet kavramları detaylı ele alınarak bunların genel bir değerlendirmesine yer verilmektedir. Konu ile ilgili çalışmalarda bulunan uzman, akademisyen ve güvenlik görevlilerinin sıklıkla öne sürdüğü bir husus olan terörizmin tanımının yapılamaması iddialarından hareketle, aslında terörizmin tanımının kelime anlamı itibariyle yapıldığı, hemen her tanımda aynı temel unsurlara yer verildiği ve dolayısıyla aynı içerikte tanımlamaların ortaya konduğu ispatlanmaktadır. Bu doğrultuda yerli ve yabancı uzman ve akademisyenlere ait 88 ayrı tanım incelenmiş, bu tanımlardaki ortak noktalar tespit edilmiş ve tespit edilen bu ortak noktalardan hareketle terörizmin tanımının ortak unsurlar üzerinden yapıldığı belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen neticede sorunun terörizmin tanımının olmadığı, esas sorunun siyasal görüş ve çıkarlarına bağlı olarak tanımlara yüklenen anlamlardan kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There is an increase of mobility and efficiency of terrorist organizations due to development of the era. In parallel to this the terrorist organizations? potential asymmetrical threat have raised with the recent technological capabilities. Following the terrorist activities of Al Qaida throughout the world, terrorism has gained the first priority in threat ranking and significantly affected the security perceptions in national and international areas. In today?s world terrorism which has an international impact has become a global threat. In this thesis study, the terrorism problem has been discussed conceptually. The definition problem of terrorism has been examined conceptually which is obtained from the results of the studies carried out by; scientists, experts, international organizations and from the judicial texts of different countries. In this context, the concepts of ideology, organization and violence being the main factors have been discussed. Although it has been considered as the definition of terrorism cannot be made, it has been proven that the definition of terrorism is made with the same words, and the same main factors are mentioned in almost all definitions. After studying 88 different definitions which are made by the experts and academicians, the common points in these definitions have been determined. Overall, it has been seen that the problem is not the definition of the terrorism; the problem is caused by the meanings attributed to the definitions which depends on the political views and benefits of the countries, institutions and people.