1977 yılında yayımlanan Türk romanlarında toplumcu gerçekçilik
Turkish novels published in 1977 socialist realism
  1. Tez No: 285974
  2. Yazar: ŞULE GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Toplumcu Gerçekçilik, Türk Romanı, Realism, Social Realism, Turkish Novel
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 521
Özet
Bu çalışmada 1977 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi Türk romanları incelendi. Çalışmanın amacı toplumcu gerçekçi estetiğin 1977 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi eserlerde oluşturduğu ortak noktaları tespit etmektir. Bu ortak noktalar tespit edilirken metin tahlil metotlarına başvurulmuş; incelenen eserlerin muhteva özelliklerinde, teknik özelliklerde ve dil unsurlarında bulunan ortak noktalar vurgulanmıştır.Toplumcu gerçekçilik, gerçekçiliğin alt koludur. Doğuş sürecini Rus edebiyatında tamamlayan toplumcu gerçekçilik zamanla dünya edebiyatını etkilemiştir. Türk edebiyatı da 1930 sonrası toplumcu gerçekçi eserler vermeye başlamıştır. İlk etapta Türk toplum yapısı toplumcu gerçekçi anlayışın uygulanmasına müsait olmadığından bazı zorlamalara gidilmiştir; ancak zamanla toplum içi sınıflaşmaların ortaya çıkmasıyla toplumcu gerçekçi yazarlar, toplumda yer alan bu sınıflar arası çatışmayı eserlerine yansıtmışlardır.1930'dan 1977'ye kadar olan süreçte hem teknik açıdan hem de üslup açısından belli bir olgunluğa ulaşan toplumcu gerçekçi estetik, bir akım oluşturmuş ve ortak noktalarda birleşen eserler ortaya koymuştur.Bu çalışmada 1977 yılında yayımlanan toplumcu gerçekçi Türk romanlarının muhteva, teknik ve üslup özellikleri açısından sahip olduğu ortak noktalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work pulishing in 1977 socialism, realist Turkish novels is examined. The aim of this work is fixed the social realist easthetics forming of the common side to pulishing in 1977 socialism realistic works. As the common side fix, the method of text analysis; eaxemined work?s common side is stressed properties in contents, technical and element of language.Social realism is under branch of realism. Social realism (completing with rising process in Russian literature) effect to word literature in the course of time Turkish literature started to giving social realistic works after 1930. Firstly, some prohibitions happened because Turkish society?s structure wasn?t suitable for enforcing the insigt of social realistic. However, in the course of time, when the classification arised in society, social relistic author reflected conflict of relation class in the society. The process from 1930 to 1977, social realistic easthetic that reach main mature both technical and style side, made up ternd and produced works with united common side.In this work, socialism realistic Turkish novels that published in 1977, is examined by properties of contents technical and style.