Kamu kuruluşlarında iç kontrol sistemi ve bir kamu kurumunda iç kontrol sisteminin oluşturulması süreci: Üniversite örneği
Internal control system in public institutions and formation of internal control system process in a public institution: University case
  1. Tez No: 285973
  2. Yazar: FİLİZ ÖZŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Kamuda İç Kontrol, Kamuda İç Denetim, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Internal Control, Internal Auditing, Public Internal Control, Public Internal Auditing, the Public Financial Management and Control Law numbered 5018
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşletmelerin rekabet üstünlüğü sağlama ve varlıklarını sürdürebilmeleri için işletme içerisinde meydana gelebilecek hataların önlenmesi, muhtemel risklerin belirlenmesi ve bunlara karşı önlem alınmasını sağlamak amacıyla iç kontrol sistemlerini ve iç denetim birimlerini oluşturmaları önem arz etmektedir. Ayrıca uluslararası standartlara uygun, güvenilir, karşılaştırılabilir ve karar vericilerin kararlarına ışık tutacak, denetimden geçmiş mali tabloları hazırlamak için de iç kontrol ve iç denetim önemlidir.Türkiye'de de özel sektörde büyük ölçekli işletmelerin büyük çoğunluğunda iç kontrol sistemi uygulamaları ile iç denetim birimlerinin mevcut olduğu çeşitli araştırmalarla saptanmıştır. AB'ye ve uluslararası standartlara uyum çerçevesinde düzenlenen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu mali yönetiminde de iç kontrol sistemi ve iç denetim birimi yerini almıştır. Kamu idarelerinde yeni ve oluşum aşamasında olması sebebiyle iç kontrolün ve iç denetimin öneminin tam anlamıyla kavranamadığı söylenebilir. Zira bu çalışmanın uygulama kısmının yürütüldüğü Üniversitede iç kontrol ve iç denetim kavramının ve öneminin gerek akademik birimlerde gerekse idari birimlerde henüz yeterince kavranmadığı ve özümsenmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses should provide competitive advantages in order to survive and thus, it is important to constitute internal control systems and internal auditing units in order to prevent possible mistakes, determine possible risks and take necessary precautions. Internal control and internal auditing are also important to prepare controlled financial statements that are convenient, dependable, comparable and illuminative for decision makers.It is found out by various researches that in Turkey, the vast majority of large-scale businesses in private sector have internal control system applications and internal auditing units. With the regulation of Public Financial Management and Control Law numbered 5018 within the framework of adaptation to the EU and international standards, internal control system and internal auditing unit have appeared in public financial management. It can be said that the importance of internal control and internal auditing have not been properly comprehended in public administrations since they are new and on the onset concepts .Identically, the application part of this study was performed at Erciyes University and as a consequence of the interviews had with members of this department, it is concluded that internal control and internal auditing concepts have not yet been sufficiently apprehended by both administrative and academic units.