Computer aided intersection of regular surfaces
  1. Tez No: 2860
  2. Yazar: HALİL DALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. R. ORHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yardımıyla tasarım, bilgisayar yardımıyla arakesit, geometrik modelleme, yüzeyler, yüzeylerin arakesiti. -vı, Computer aided design, computer aided intersection, geometric modelling, surf aces, intersection of surfaces. -IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet
ÖZET düzgün yüzeylerin arakesItlerînIn bilgisayar yardımı ile bulunması DALLI, Halil Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. R. Orhan YILDIRIM Şubat 1988, 154 sayfa Bu çalışma düz yüzlü ve eğri yüzlü cisimlerin arakesitlerini bulmaktadır. Bu amaçla, IBM uyumlu bir mikrobilgisayarda birbirinden bağımsız çalışan üç adet bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu programlar, çok yüzlü cisimlerin birbiri ilearakesitleriiçin, eğrilikli yüzeyli cisimlerin birbiri ile arakesitleri için ve eğrilikli yüzeyli cisimlerin çokyüzlü cisimler ilearakesitleriiçin hazırlanmıştır. Çok yüzlü cisimlerin arakesitlerini bulma yöntemi bir cismin kenarlarının diğer cismin yüzlerini delme noktalarını bulmak ve bu noktaları düz çizgilerle birleştirmektir. Eğrilikli yüzeylerin arakesitleri yüzey denklemlerini kullanarak arakesit denkleminin formüle edilmesiyle bulunur. Arakesit noktaları formülasyon parametreleri nin belirli aralık değerleri ile hesaplanır, daha sonra bu noktalar düz çizgilerle birleştirilir. -vProgramlardan elde edilen sonuçlar arakesitlerin hassasiyet sınırları içinde kabul edilebilir olduğunu göstermiştir. Bu programların kullanılmasıyla pratikte kullanılan birçok cismin arakesiti çok kolay bir şekilde birkaç dakikada elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED INTERSECTION OF REGULAR SURFACES DALLI, Halil M.S. in Mechanical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. R. Orhan YILDIRIM February 1988, 154 page This vork is finding the intersections of objects with flat faces and curved surfaces. For this purpose three independent computer programs have been developed on a IBM compatible microcomputer. These programs are prepared for the intersection of polyhedra with each other, for the intersection of objects with curved surfaces with each other and for the intersection of objects with curved surfaces with polyhedra. The method of finding intersection of polyhedra is to find the piercing points between the edges of one object and the faces of the other object and combining these points with straight lines. The intersection of curved surfaces is found by formulation of intersection equation using the surface equations. The intersection points are calculated with some step of the formulation parameters, then these points are connected by straight lines. -Ill-The result of the programs showed that they are quite acceptable within the accuracy limits. By the use of the programs the intersection of most objects used in practice can easily be obtained in a couple of minutes.