Üretimine ve Kimyasına Uygun Olarak Antik Cam Restorasyonu İrdelemesi ve Öneriler
An Investigation and Some Suggestions on The Restoration of Antique Glass in Accordance With The Production Technics and Chemical Structures.
  1. Tez No: 286011
  2. Yazar: CEREN BAYKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN HASDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Cam Kimyası, Antik Çağ Camı, Cam Bozulması, Cam Restorasyonu, Cam Konservasyonu, Chemistry of Ancient Glass, Ancient Glass, Glass Weathering, Restoration of Glass, Conservation of Glass
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Anadolu'nun köklü tarihsel geçmişi ve Antik Çağ camlarının farklı kimyasal yapı, üretim tekniği ve formlarda olması nedeniyle, arkeolojik kazılardan ele geçen cam çeşitleri bakımından ülkemiz son derece zengindir. Narin yapısı nedeniyle son derece dikkatli korunması gereken taşınabilir kültür varlıklarımızdan olan Antik Çağ camları, toprak altında kaldıkları süre boyunca ve sonrasında farklı nedenlerden kaynaklanan bozulmalara maruz kalır. Kimyasal yapıları, üretim teknikleri, bulundukları ortamın koşulları veya maruz kaldıkları yanlış uygulamalar nedeniyle bozulmaya uğrayan Antik Çağ cam buluntularının doğru bir şekilde restorasyon ve konservasyonunun yapılabilmesi için üretim teknikleri, kimyası ve bozulma nedenleri bu çalışmada irdelenmiştir. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmaların değerlendirilmesi sonucunda Antik Çağ camlarının üretim ve kimyasına uygun restorasyon ve konservasyon uygulamalarını içeren bu çalışmanın, ülkemizde yapılan kazılardan ele geçen cam eserlerin daha iyi korunabilmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Sonuç olarak; Antik Çağ camlarının kimyası ile bozulma nedenlerinin doğru tanımlanabilmesiyle geçmişte ve günümüzde yapılan çoğu restorasyon ve konservasyon uygulamasının yanlış olduğu ortaya çıkmış ve bunlara alternatif yeni teklifler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Owing to the historical background of Anatolia and the various chemical textures of Ancient Glasses, the production techniques and forms; types show abundance in our country in the aspect of archaeological findings of excavations. The Ancient Glasses which belong to our mobile cultural heritage though have to be well protected for their fragile texture still exposed to attrition for various reasons both they are underground and after. Accurate restoration and proper conservation of the Ancient Glasses which deteriorated due to their chemical structure, production techniques, environmental conditions or the malpractices applied, are carefully examined in this study. The research evaluation in recent years for appropriate production and chemistry of ancient glass restoration practices are included in this work especially, which hopefully intends to contribute better protection for uncovered glass works found in excavations in our country. As a result, by defining the chemistry of Ancient Glasses and the reasons of corruption correctly, it?s shown that the restoration and conservation practices made in the past and today is improper and the new proposals are presented alternatively in this study.