Giuseppe Verdi'nin?la Traviata? operasının piyano eşlik problemleri
The accompaniment problems of ?La Traviata? from Giuseppe Verdi
  1. Tez No: 286033
  2. Yazar: DİDEM ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. VANYA BATCHVAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: La Traviata, Korrepetisyon, Giuseppe Verdi, Piyano, La Traviata, Accompaniment, Giuseppe Verdi, Piano
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu eserdeki piyano eşlik problemlerinin saptanabilmesi için, eserin piyano eşlik kısmının bilinmesi gerekmektedir. ?La Traviata?nın orijinali orkestra ile olup, ilk çalışma aşaması partitür yerine piyano eşlik ile yapılmalıdır. Orijinali orkestra ile yorumlandığı için, piyanistin eşlik yaparken orkestranın yaratmış olduğu etkiyi şancıya hissetirmesi gerekmektedir. Orkestaradaki tüm enstrümanlar, kendi partilerini ayrı ayrı çalmaktadırlar, oysa piyano eşliğinde piyanist, partilerin tamamını birarada çalmaktadır. Bu nedenle de piyanist için teknik problemler çıktığı saptanmaktadır.Bu araştırmanın içinde bestecinin hayatı, tarihsel önemi, sanatı ve yapıtları, operanın konusu, teknik analizine de yer verilmiştir.Sonuç olarak; Giuseppe Verdi'nin ?La Traviata? operasının piyano eşliğinin çalınabilmasi için, piyanistin teknik olarak yeterli ve güçlü bir sonoriteye sahip olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to determine piano accompaniment problems in musical work, the accompaniment part of the musical work should be known. The original partiturof ?La Traviata? is orchestra; therefore, the primary study for singers should be done with piano accompaniment. In addition, the singer-voice should feel the effect of orchestra during piano accompaniment. All the instruments in orchestra play their own party individually during musical work; however, the pianist plays all parties together with piano accompaniment. Therefore, it is detected that this situation leads to technical problems in terms of pianist.This research also includes the life, historical importance and works of the composer with the subject of his opera and technical analysis.In conclusion; in order to play piano accompaniment of ?La Traviata? of Giuseppe Verdi, the pianist should be technically competent and should have skills to follow the singers.