İngilizce hazırlık öğretiminin öğrencilerin lise birinci sınıf sayısal derslerdeki başarılarına etkisi
The effect of English prep. classes education on numerical lessons in nineth class of high schools' students
  1. Tez No: 161144
  2. Yazar: MELTEM RÜZGAR BİŞKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ZEKİ SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Hazırlık Eğitimi, Sayısal Ders Başarısı, Basan Düzeyi. ıx, Prep Class Education of English, Success of Numerical Lessons, Achievement Level
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı : ingilizce Hazırlık Öğretiminin Öğrencilerin Lise Birinci Sınıf SayısalDerslerdeki Basanlarına Etkisi.Tezin Yazarı : Meltem Rüzgar Bişkin Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki Saka Kabul Tarihi : 31 Mayıs 2005Sayfa Sayısı : X(ön kasın)+ 1 00(tez)+4(ekler) Anabilim Dalı: Eğitim BilimleriBilim Pah : Eğitim Programlan ve Öğretimi Günümüzde gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmek için nitelikli insan gücünün ihtiyaç vardır. Bundan dolayı, eğitim programlarında dil öğrenimine büyük önem verilmektedir. Ancak Türkiye'de yabancı dil öğretiminde İngilizce hazırlık öğretim programında sayısal derslere yer verilmediğinden, İngilizce hazırlık öğrencilerin sayısal derslerdeki başarılarının değişmesine neden olmaktadır. Bu araştırmanın amacı: İngilizce hazırlık öğretiminin, öğrencilerin lise birinci sınıf sayısal derslerdeki basanlarına etkisini belirlemektir. Araştırma 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Sakarya'da üç Anadolu Lisesi ve bir Anadolu Öğretmen Lisesinde tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada; Anadolu Lisesi ve Anadolu Öğretmen Lisesi, lise ikinci sınıfta öğrenim gören 246 öğrenciye anket uygulanmıştır. Ankette, öğrencilerin yabancı dil öğrenimi ve bir yıllık İngilizce hazırlık öğrenimi hakkındaki düşünceleri belirlenmiştir. İkinci aşamada; Anadolu Liseleri ve Anadolu Öğretmen Lisesinde öğrenim gören 348 öğrencinin lise birinci sınıf matematik ve fen dersleri yıl sonu ders not ortalamaları ve ilköğretim ikinci kademe matematik ve fen dersleri yıl sonu ders not ortalamaları öğrenci sınıf geçme defterlerinden ve öğrenci dosyalarından alınıp, karşılaştırılarak doküman analizi yapılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgulara dayalı olarak; öğrencilerin İngilizce hazırlık sınıfı sonrası, lise birinci sınıf sayısal derslerindeki basan düzeyleri, ilköğretim ikinci kademe sayısal derslerindeki basanlarına göre azaldığından. İngilizce hazırlık öğreniminin öğrencilerin lise birinci sınıf sayısal derslerdeki başanlarının düşmesine neden olduğu sonucuna varılmıştır. Lise birinci sınıf öncesi verilen hazırlık sınıfı eğitiminin yürütülmesinde, ilköğretim ikinci kademe sayısal ders programlan tekrar edilerek; ilköğretim ve ortaöğretim arasındaki bağlantıyı sağlayacak şekilde özellikle matematik dersinin eklenmesi, önerisi araştırma kapsamında sunulan önemli öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of Thesis : The Effect Of English Prep.Classes Education On Numerical Lessons InNineth Class Of High Schools' StudentsAuthor: Meltem Rüzgar Bişkin Snpervior : Asst. Prof. Dr. Ahmet Zeki Saka Date: May. 31.2005 Nn of pages : X (pre text)+100(main)+4(appendices) Department : Educational Science Snbfield : Cirricullum Programme Nowadays, the qualified human force is needed to be the part of developed countries. For that reason language learning is given a great prep classes cause the fall on students success in numerical lessons (science lesson, mathematic lesson). The aim of this reason is to compare and contrast the numerical lessons' success of the student who had prep classes in their junior high first year and numerical lessons' success of the student who had graduated from primary school second part. This research was done on 2003-2004 education year at three Anatolian high Schools and an Anatolian Teacher Training High School based on hatching model and it was done as a descriptive workshop. At first level a survey was carried out to 246 students of second grades of Anatolian High School and Anatolian Teacher Training High School. In this survey students' thoughts about foreign language learning on a year long prep. Classes were determined. At the second level the marks of 348 Anatolian High Schools and Anatolian Teacher Training High School 9th grades students (on mathematic and science lessons) and junior students, who were in primary school second part, math and science lessons' marks were obtained from their portfolios and class passing notebooks. These obtained marks were documentary analyzed by comparing each other. According to the obtained data, it was seen that after the prep class, the marks of numerical the 9th class students have shown decreasing when compared with the marks of numerical in the primary school second level part. Education of English prep class program is continued but, some of the numerical lessons especially mathematics is added into the teaching of English prep class program, while English prep class education before the 9th class of high school, primary school second level parts' numerical lessons can be repeated, and other numerical lessons, especially mathematics, can be added to English prep, class program to make connection between high school and primary school second level.