Selim İleri'nin eserlerinde İstanbul teması
Istanbul theme in Selim İleri?s literature works
- Tez No: 286048
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Selim İleri, Mekân, Tema, Kültür Değişimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışma, Selim İleri'nin 1968?2010 yılları arasında yayınladığı eserlerde, İstanbul temasını araştırmaya yöneliktir.Bu araştırmanın yapılmasındaki amaç, Selim İleri'nin İstanbul'a bakışındaki farkı ortaya koymak, bu şehrin Selim İleri'nin eserlerinde nasıl bir fonksiyon edindiğini saptamaktır.Selim İleri'nin İstanbul temasına getirdiği yeniliği tespit edebilmek için, bu temanın, daha önceki yıllarda yayımlanmış edebi eserlerdeki görünümü irdelenmiştir.Ayrıca mekân ve tema kavramları üzerinde durularak, bir mekânın tema olarak edebi eserde nasıl işlev kazandığına dikkat çekilmiştir.İncelememiz, yalnızca edebi açıdan değil, sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilimler açısından da dikkate değer sonuçlar vermiştir.Bu incelemeler sonucunda, Selim İleri'nin İstanbul'u hem roman kahramanlarının yaşadığı zemin olarak kullandığı, hem roman kahramanı haline getirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yazara göre İstanbul, geçmişten kalan ve gelecek nesillere aktarılması gereken kültürel bir mirastır.
Özet (Çeviri)
This thesis aiming to research İstanbul theme in the publications of Selim İleri between 1968?2010.The reason of this research is to point out the differences of Selim İleri for the view of İstanbul and finding out the function of this city in the publications of Selim İleri.To visualize the change made by Selim İleri in the theme of İstanbul, firstly the previous visions of the İstanbul theme in older literatures are emphasised.Place and theme concepts are reviewed, and the function of place as a theme brought into attention.This research created results not only in literatural but also social sciences like sociology, psychology, philosophy.After this research, we found out that Selim İleri not only used İstanbul as a place for his heroes but also sometimes as the hero itself. For the writer İstanbul is a cultural heritage from the past to the future.Keywords1.İstanbul2.Selim İleri3.Place4.Theme5.Cultur change