Preparation and characterization of magnetite nanoparticles by thermal decomposition method for their potential use in tumor imaging
Potansiyel tümör görüntülemede kullanılmak amacı ile magnetit nanoparçacıkların termal parçalanma yöntemi ile hazırlanması
  1. Tez No: 286170
  2. Yazar: ZEHRA TATLICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetit nanoparçacıklar, silika kaplama, yüksek sıcaklıkta parçalanma metodu, Tc-99m, radyoaktif terapi, Magnetite nanoparticles, silica coating, thermal decomposition method, Tc-99m, radioactive therapy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Manyetik nanoparçacıklar, sağladıkları cazip imkanlar nedeniyle biyomedikal uygulamalarda sıkça kullanılmaktadırlar. İlk olarak, birkaç nanometreden onlarca nanometreye kadar değişen kontrol edilebilir boyutlara sahiptirler. Ayrıca, nanoparçacıklar manyetik özelliğe sahiptir ve manyetik alan insan dokusunun içine sızabilir, yani insan dokusu içinde dış bir manyetik alan etkisiyle işlem yapılabilir. Bu çalışmada, Fe?O? nanoparçacıklar, tümör tanımlama için potansiyel kullanımları nedeniyle, yüksek sıcaklıkla parçalanma yoluyla sentezlenmiştir.Belirli kullanımlar için uygun olup olmadığını test etmek amacıyla, sentezlenen parçacıkların özelikleri TEM, XRD ve FTIR gibi teknikler kullanılarak kontrol edilmiştir. Yüksek sıcaklıkla parçalanma metodunda, manyetik nanoparçacık eldesi için iki farklı demir öncü maddesi denenmiştir. Demir asetil asetonat'ın öncü madde olarak kullanıldığı çalışmalarda, parçacık boyutları 3 nm ile 6 nm arasında değişmektedir. Demir pentakarbonil'in öncü madde olarak kullanıldığı çalışmada ise ortalama parçacık boyutu 6 nm civarındadr.Renyum karbonil kompleksi indirgeyici karboksilasyon yoluyla hazırlanmış, karbonil ve aminoboran kaynağı olarak gaz durumundaki karbonmonoksit, indirgen madde olarak ise, BH?NH? kullanılmıştır. Kompleks oluşumunu ölçmek amacıyla Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi ? İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi kullanılmış ve perrenat'in %95'inin komplekse dönüştüğü görülmüştür. Bu çalışmada ??mTc'in vekili olarak kullanılan Renyum, diğer çalışmalarda radyoaktif izotoplar olan ¹??Re ve ¹??Re seçilerek, radyoaktif terapide de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In biomedical applications, magnetic nanoparticles have been used as they offer attractive possibilities. First, they have controllable sizes ranging from a few nanometers up to tens of nanometers and second, the nanoparticles are magnetic and magnetic fields can penetrate into human tissue which means that they can be manipulated by an external magnetic field gradient. In this study, Fe?O? nanoparticles are synthesized by thermal decomposition method for their potential use in cancer diagnosis. Techniques like TEM, XRD, and FTIR were performed to control the properties of the synthesized particles whether they are suitable for certain applications. In thermal decomposition method, two different iron precursors were employed to obtain magnetite nanoparticles. In the usage of Fe(acac)?, approximate particle sizes obtained by this method lie between 3-6 nm. When, Fe(CO)? was used as the iron precursor, average particles size of 6 nm were obtained.Rhenium carbonyl complex was prepared by reductive carboxylation utilizing gaseous carbon monoxide as a source of carbonyl and amino borane, BH?NH? as the reducing agent. HPLC-ICP-MS was used for measuring complex formation. 95% conversion of perrhenate into the complex was seen. In this part, rhenium is selected as a surrogate of radioactive ??mTc. ¹??Re and ¹??Re can also be used in radioactive therapy.