Synthesis of benzimidazole containing donor acceptor electrochromic polymers
Benzimidazole içeren donör akseptör gruplar içeren elektrokromik polimerlerin sentezi
  1. Tez No: 286197
  2. Yazar: HAVA ZEKİYE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, EDOT, Donör-Akseptör Tipi Polimerler, Elektrokromism, Konjüge Polimerler, Benzimidazole, EDOT, Donor-Acceptor Type Polymers, Electrochromism, Conjugated Polymers
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Donör-akseptör-donör (DAD) tipi benzimidazol (BIm) ve 3,4-ethylenedioxythiophene (EDOT) içeren monomerler (4-(2,3-Dihidrotieno[3,4-b][1,4]dioksin-5-yl)-7-(2,3-dihidrotieno[3,4b][1,4] dioksin-7-yl)-2-benzil-1H-benzo[d]imidazol (M1), 2,4-bis(2,3-dihidrotieno[3,4-b][1,4]dioksin-5-yl)-7-(2,3-dihidrotieno[3,4-b][1,4]dioksin-7-yl)-1H-benzo[d]imidazol (M2) and 4-(2,3-dihidrotieno[3,4-b][1,4]dioksin-5-yl)-7-(2,3-dihidrotieno[3,4-b][1,4]dioksin-7-yl)-2-ferrosenil-1H-benzo[d]imidazol (M3)) sentezlenmiş ve elektrokimyasal olarak polimerleştirilmiştir. Çeşitli grupların ilgili polimerlerin elektrokimyasal ve elektrokromik özelliklerine olan etkilerini inceleyebilmek için imidazol halkasının 2-C pozisyonuna bağlı grup fenil (P1), EDOT (P2) ve ferrosen (P3) olmak üzere türevlendirilmiştir. Elde edilen spektroelektrokimyasal sonuçlara göre, monomerlere bağlanan her farklı grubun ilgili polimerlerin optik band aralıklarına olan etkisinin az olduğu gözlemlenmiştir. Band aralıkları sırasıyla 1.75, 1.69 ve 1.77 eV olarak hesaplanmıştır. Polimerlerin optoelektronik özellikleri detaylı şekilde rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Donor-acceptor-donor (DAD) type benzimidazole (BIm) and 3,4-ethylenedioxythiophene (EDOT) bearing monomers (4-(2,3-Dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-5-yl)-7-(2,3 dihydrothieno[3,4b][1,4] dioxin-7-yl)-2-benzyl-1H-benzo[d]imidazole (M1), 2,4-bis(2,3-dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-5-yl)-7-(2,3-dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-7-yl)-1H-benzo[d]imidazole (M2) and 4-(2,3-dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-5-yl)-7-(2,3-dihydrothieno[3,4-b][1,4]dioxin-7-yl)-2-ferrocenyl-1H-benzo[d]imidazole (M3)) were synthesized and electrochemically polymerized. Pendant group at 2-C position of the imidazole ring was functionalized with phenyl (P1), EDOT (P2) and ferrocene (P3) in order to observe substituent effect on electrochemical and electrochromic properties of corresponding polymers. Spectroelectrochemical results showed that different pendant groups resulted in polymers with slightly different optical band gaps (1.75, 1.69 and 1.77 eV respectively) and different number of achievable colored states. Optoelectronic performance were reported in detail.