Fuctionalization of saturated hydrocarbons: High temperature bromination
Doymuş hidrokarbonların fonksiyonellendirilmesi: Yüksek sıcaklık brominasyonu
  1. Tez No: 181146
  2. Yazar: DUYGU DENİZ GÜNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Brominasyon, Hidrokarbon, Sübstitüsyon, Pentalene, Oktahidro-1H-inden, 7a-tetrahidro-1H-siklopropa[b]naftalin.vii, Bromination, Hydrocarbons, Substitution, Pentalene, Octahydro-1H-indene, 7a-tetrahydro-1H-cyclopropa[b]naphthalene
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Doymuş hidrokarbonlar oldukça kolay ve bol bulunabilen ucuz maddeler olmasınarağmen, aktif hale getirilmeden sentetik kimyada kullanılamazlar. Alkanlarınendüstriyel düzeyde kullanışlı organik kimyasallara dönüştürülmesi sentetik kimyadaoldukça önem arzetmekte olup kimyacıları uzun süre uğraştıracak gibigözükmektedir. Bu vesile ile hidrokarbonların halojenlemek suretiyle kullanışlısentetik ara ürünlere dönüştürülmesi özel ilgi ve uğraşı vermeye değerdir.Ayrıca düz zincirli ve monosiklik alkanları halojenlemeye yönelik bir kaç metotbulunmasına rağmen, doymuş bisiklik hidrokarbonların etkin ve seçici bir şekildefonksiyonel hale getirebilecek bir yöntem henüz bulunmamaktadır.Bu çalışmada oktahidropentalen (1), oktahidro-1H-inden (2) ve 1a,2,7,7a-tetrahidro-1H-siklopropa[b]naftalin (3) gibi bazı doymuş bisiklik hidrokarbonları fonksiyonelhale getirmek amacıyla yüksek sıcaklık brominasyonu bir yöntem olarakincelenecektir. Yöntemin olanak ve sınırları regio- ve/veya stereo- seçiciliği degözler önüne serilecektir. Ayrıca bileşiklerin oluşum mekanizmaları tartışılacak vekimyaları da incelenecektir.vi
Özet (Çeviri)
Although saturated hydrocarbons are readily available and extremely cheap startingmaterials, they can not be used in synthetic chemistry without prior activation. Efficientfunctionalization of alkanes leading to the production of useful organic chemicals in anindustrial scale is of considerable interest for the chemical and pharmaceutical industriesand remains a long-term challenge for chemists. In this respect, halogenations ofhydrocarbons which leads to a variety of useful synthetic intermediates is an open avenuewhich deserves special attention.It is also noteworthy to mention that efficient methods for selective functionalization ofsaturated bicyclic hydrocarbons still remains elusive, albeit a number of methodsemploying various reagents have been developed for the C-H bond activation of openchain and monocyclic alkanes.Herein, we will investigate the high temperature bromination reactions as a method forfunctionalization of saturated bicyclic hydrocarbons such as octahydropentalene (1),octahydro-1H-indene (2) and 1a,2,7,7a-tetrahydro-1H-cyclopropa[b]naphthalene (3). Thescope and the limitations of the reaction will reveal the regio-and stereoselectivity.Furthermore, formation mechanism of the products will be discussed and the chemistryof these compounds will be extended for further functionalization