Çifteler yöresi ağızlarının incelenmesi ve Türkçenin zenginleşmesine katkıları
Studying çifteler district dialects and the contributions of enriching turkish
- Tez No: 286493
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ALİ BOZKAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu ve Rumeli Ağızları, Çifteler Ağzı, Muhacir Ağızları, Türkmen Ağızları, Anatolia and Rumeli Dialects, Çifteler Dialect, Emigrant Dialect, Türkmen Dialect
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 637
Özet
ÖZETÇifteler Yöresi Ağızlarının İncelenmesi ve Türkçenin Zenginleşmesine Katkıları adlı çalışmada Eskişehir ili Çifteler ilçesine ait Muhacir ve Türkmen köylerinin ağız özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Yörenin tarihi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında ?Giriş?te bilgi verildikten sonra, derlenen ve deşifre edilen malzeme; I.Bölümde ?Ses Bilgisi?,II. Bölümde ?Şekil Bilgisi?,III. Bölümde ?Cümle Bilgisi?, IV. Bölümde ?Metinler? ve V. Bölümde ?Sözlük? başlıkları altında ele alınmıştır.Toplam 51 kaynak kişiden derlenen malzemeden yola çıkılarak yöredeki Muhacir ve Türkmen köylerinin ses olayları, kullanılan kelime ve cümle yapıları incelenmiş, son olarak da söz varlığını ortaya koymak amacıyla bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn the study, called ?The Examination of the Dialect of Çifteler Local and the Contributions of Turkish Extending has been tried to be fixed the dialect features of Emigrant and Türkmen villages peculiar to Çifteler-in the city of Eskişehir. In the ?Introduction? some information has been given about the history of local, social and cultural structure. Then the material collected and transcribed has been tackled under the titles of: in the first chapter ?Phonetics?, in the second chapter ?Morphology?, in the third chapter ?Semantics?, in the fourth chapter ?Texts? and in the fifth chapter ?Dictionary?.Following the material transcribed by totally 51 resources, Emigrant and Türkmen villages?sounds, word and sentence structures have been examined and finally a dictionary has been made in order to prove word existence.