Aile içi şiddete maruz kalan kadınların aile içi şiddetle başa çıkma özyeterliği düzeylerinin bazı değişkenlere göre yordanması
The prediction of levels of domestic violence coping self efficacy of women who were victimized by domestic violence according to some variables
- Tez No: 286560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ALADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Aile içi Şiddet, Aile içi Şiddetle Başa Çıkma Özyeterliği, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Düzeyi, Domestic Violence Against Women, Domestic Violence Coping Self-Efficacy, Ways of Coping, Post Traumatic Stress Disorder Symptoms Level
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırma, stresle başa çıkma tarzları (kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım, çaresiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım, sosyal destek arama yaklaşımı) ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri düzeyi değişkenlerinin aile içi şiddete maruz kalan kadınların aile içi şiddetle başa çıkma özyeterliği düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini son altı ay içinde çeşitli kurumlara aile içi şiddet nedeniyle başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 328 kadın oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama araçları olarak, ?Aile İçi Şiddetle Başa Çıkma Özyeterliği Ölçeği?, ?Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği?, ?Olayların Etkisi Ölçeği? ve araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında Aile İçi Şiddetle Başa Çıkma Özyeterliği Ölçeği Türkçe'ye uyarlanmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları son altı ay içinde çeşitli kurumlara aile içi şiddet nedeniyle başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 258 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir.Stresle başa çıkma tarzları alt boyutları ve TSSB belirtileri düzeyinin aile içi şiddete maruz kalan kadınların başa çıkma özyeterliğini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla, 328 kadının puanları aşamalı çoklu regresyon analizine tabi tutulmuştur.Araştırmanın bulguları incelendiğinde;Aile içi şiddetle başa çıkma özyeterliğinin anlamlı yordayıcılarının sırasıyla, kendine güvenli yaklaşım, TSSB belirtileri düzeyi ve iyimser yaklaşım, değişkenlerinin olduğu bulunmuştur. Ancak, çaresiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve sosyal destek arama değişkenlerinin aile içi şiddete maruz kalan kadınların aile içi şiddetle başa çıkma özyeterliğinin anlamlı yordayıcıları olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to predict the levels of domestic violence coping self-efficacy by the ways of coping (self confident approach, optimistic approach, helpless approach, subserviant approach, social support seeking approach) and the level of post traumatic stress disorder symptoms (PTSD) in women who were victimized by domestic violence.The sample of research consisted of 328 women who reported domestic violence to various authorities during the last six months and volunteered to take part in this research.?Domestic Violence Coping Self-Efficacy Scale?, ?Ways of Coping Inventory?, ?Impact of Events Scale? and ?Personal Information Form? prepared by researcher were used as data collection instruments in this study. Reliability, validity and Turkish adaptation studies of ?Domestic Violence Coping Self Efficacy Scale? were conducted on 258 women who reported domestic violence to various authorities during the last six months and volunteered to take part in this research.In order to predict the levels of the domestic violence coping self efficacy by subscales of the ways of coping and PTSD level, 328 women?s scores were put through the Stepwise Multiple Regression Analysis.When the findings of the research are examined;The significant predictors of domestic violence coping self efficacy are respectively; self-confident approach, PTSD level and optimistic approach. However, helpless approach, sub-serviant approach and social support approach variables are not significant predictors of domestic violence coping self efficacy for women who exposed to domestic violence.