Aile içi şiddet görüp kadın konukevinde kalan kadınlarla aile içi şiddet görüp evinde kalmaya devam eden kadınların psikolojik dayanıklılık bağlanma biçimleri başa çıkma tutumları ve psikopatoloji açısından karşılaştırılması
The comparision of resiliency, coping strategies, atttachment styles and psychopathology between women who were exposed to domestic violence and live in women shelter and women who continuing to stay at home although have being exposed to violence
- Tez No: 476371
- Danışmanlar: UZMAN MERİH ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, kadın konukevi, psikolojik dayanıklılık, bağlanma, başa çıkma, Domestic violence, women shelter, resiliency, attachment, coping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Aile İçi Şiddet Görüp Kadın Konukevinde Kalan Kadınlarla Aile İçi Şiddet Görüp Evinde Kalmaya Devam Eden Kadınların Psikolojik Dayanıklılık Bağlanma Biçimleri Başa Çıkma Tutumları ve Psikopatoloji Açısından Karşılaştırılması Amaç: Bu araştırmada aile içi şiddete maruz kalıp halihazırda konukevinde kalan kadınlarla, şiddet gördüğü evde kalmaya devam eden evinde kadınların psikolojik dayanıklılık, başa çıkma tutumları, bağlanma biçimleri ve psikopatoloji açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya İstanbul'daki iki kadın konukevinde kalan aile içi şiddet mağduru 100 kadın ve evinde kalan ve halen şiddet görmeye devam eden 50 kadın olmak üzere toplam 150 kadın alınmıştır. Çalışmaya katılan tüm kadınlara Sosyodemografik Veri Formu, Şiddet Veri Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YİPDÖ) , DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID-I), Patient Health Questionnaire–Somatic, Anxiety, and Depressive Symptoms (PHQ-SADS) ölçeği, Erişkin Bağlanma Biçimleri Ölçeği (EBBÖ) ve Başa Çıkma Tutumları Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Bulgular: Kadın konukevinde kalan kadınların %76'sı, en az bir psikiyatrik tanıya sahipti Konukevinde kalan kadınların %35'i Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), %30'u Major Depresyon, %18'i Özgül Fobi, %10'u Başka Türlü Adlandırılamayan Depresyon, %8'i Yaygın Anksiyete Bozukluğu, %7'si Distimi, %7'si Sosyal Fobi, %7'si Panik Bozukluk, %7'si Uyum Bozukluğu, %5'i Farklılaşmamış Somatoform Bozukluk, %4'ü Somatizayon Bozukluğu tanısı aldı. Evinde kalan ve halen şiddet görmeye devam eden kadınların %90'ı en az bir psikiyatrik tanıya sahipti. Bu gruptaki kadınların %66'sı Major Depresyon, %30'u TSSB, %30'u Yaygın Anksiyete Bozukluğu, %30'u Özgül Fobi, %24'ü Somatizasyon Bozukluğu, %14'ü Distimi, %12'si Panik Bozukluk, %12'si Farklılaşmamış Somatoform Bozukluk, %8'i de Sosyal Fobi tanısı aldı. Evinde kalan ve şiddet görmeye devam eden grupta Major Depresyon, Somatizasyon Bozukluğu x ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu diğer gruba göre anlamlı derecede yüksek saptandı. PHQ-SADS ölçeğine göre şiddet görmeye devam eden grupta, somatizasyon, yaygın anksiyete, panik, depresyon, işlevsellik bozulması alt ölçekleri ve ölçek toplam puanı diğer gruba göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Psikolojik dayanıklılık toplam puanı ve kendilik algısı, gelecek algısı, yapısal stil ve aile uyumu alt ölçekleri konukevinde kalan grupta anlamlı derecede yüksek saptandı. Aktif başa çıkma alt ölçeği konukevinde kalan kadınlarda; işlevsel olmayan başa çıkma ve davranışsal boşverme alt ölçekleri şiddetin sürdüğü grupta anlamlı olarak yüksek saptandı. Her iki grubun bağlanma biçimi arasında fark saptanmadı. Sonuç: Şiddet gördüğü evden ayrılmayı başaramayan kadınların psikolojik dayanıklılığı daha düşüktür. Şiddet bireyin ruh sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Şiddete maruz kalan kadınların psikiyatrik müdahale ve tedavilere ihtiyaçları vardır. Şiddeti sonlandırmak ve şiddet döngülerini kırmak için displinlerarası ve tüm toplumu kapsayan değerlendirme ve müdahale stratejileri geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The comparision of resiliency, coping strategies, atttachment styles and psychopathology between women who were exposed to domestic violence and live in women shelter and women who have being exposed to violence and continuing stay at home Objective: In this study we aimed to compare resiliency, coping strategies, attachment styles, and psychopathology between women who were exposed to domestic violence and live in women shelters and women who have been exposed to domestic violence and live in at their own homes. Method: The study was conducted to 150 domestic violence cases. 100 of them were formed who live in two women shelters in İstanbul and 50 of the total paticipants who live in their own homes and not seeking any help to stop the violence. These patients were assessed by using Sociodemographic Form, Domestic Violence Form, Resilience Scale For Adults, Assessing Coping Strategies Scale(COPE), Adult Attachment Scale, Structured Clinical Interview for DSM-Axis I Disorders (SCID-I) and Patient Health Questionnaire–Somatic, Anxiety, and Depressive Symptoms (PHQ-SADS). Results: %76 of the participants who live in women shelters have at least one pscyhatric diagnosis, as %35 Post Traumatic Stres Disorder, %30 Major Depression, %18 Spesific Phobia, %10 Not Otherwise Specified Depression, %8 Generally Anxiete Disorder, %7 Distimic Disorder, %7 Social Phobia, %7 Panic Disorder, %7 Adjustment Disorder, %5 Undifferantiated Somatoform Disorder, %4 Somatization Disorder. %90 of the participants who live in their homes have at least one psychatric disorder, as %66 Major Depression, %30 PTSD, %30 Generally Anxiete Disorder, %30 Specific Phobia, %24 Somatization Disorder, %14 Distimic Disorder, %12 Panic Disorder, %12 Undifferantiated Somatoform Disorder, %8 Social Phobia. Major depression, Somatization Disorder, Generally Anxiete Disorder diagnosises were significantly higher in women living in their homes and being exposed to violence than women live in women shelters. According to measuring psychatric symptomatology PHQ-SADS scale, somatization, depression, panic, functionality xii subcales and total scale point were significantly higher in same group. It is found that perception of self, perception of future, structured style, family cohesion and total resiliency points were significantly higher in women who live in women shelters. It is seen that active coping points were significantly higher in women shelter residents otherwise non functional coping strategies and behavioral disengagement subscale points were higher in other group. There is no difference about attachment styles between two groups. Conclusion: Women who have been seeking less help are the less resolute ones. It is clear that violence affects negatively the individual mental health. Victims of violence need psychiatric interventions and treatments. To end the violence and to break the cycle of violence, assesment and intervention strategies which multidisciplinary and covering the whole population should be devoleped.