Bir sosyal stigma öznesi olarak kadın sığınmaevleri ve sığınanlar
Women?s shelter and 'sheltered women? as a social stigma subject
  1. Tez No: 286585
  2. Yazar: AÇELYA UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE OKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Stigma, Toplumsal Cinsiyet, Kadınlara Yönelik Şiddet, Kadın Sığınmaevi, Sığınanlar, Stigma, Gender, Violence Against Women, Women?s Shelter, The Sheltered Ones
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma, kadın sığınmaevleri ve sığınan kadınlara yönelik stigmanın, orada kalan kadınları etkileyip etkilemediğini, etkiliyorsa hangi yönlerden etkilediğini vurgulama amacını taşımaktadır. Çalışma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınmaevi, Aliağa Belediyesi Kadın Sığınmaevi ve Karşıyaka Belediyesi Kadın Sığınmaevi'nde kalan kadınlarla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.Tez çalışmasının amacı doğrultusunda, toplumsal cinsiyet kuramı, stigma kuramı, kadınlara yönelik şiddet ve sığınmaevi olgusu ele alınmıştır. Bu kavramsal çerçeveye bağlı olarak ?Toplumsal Cinsiyet?, ?Stigma?, ?Şiddet? ve ?Sığınmaevi Deneyimi? olarak dört ana tema belirlenmiştir. Alan araştırmasının tasarımı bu dört ana tema ile bağlantılı olarak yapılmıştır.Kadınlara yönelik şiddetle mücadelede önemli bir yeri olan kadın sığınmaevlerine ve sığınan kadınlara yönelik önyargılı tutumların, stigmaya yol açtığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, kadın sığınmaevleri ve sığınan kadınlara yönelik stigmanın, orada kalan kadınları ve kadınların şiddetle mücadelelerini olumsuz yönden etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has the purpose of stressing the stigma and its effects against women and women shelter. Within the scope of this study, in-depth interviews with the women who stay in the Women?s Shelter of Metropolitan Municipality of Izmir, Women?s Shelter of Municipality of Aliağa and Women?s Shelter of Municipality of Karşıyaka.In the direction of thesis? aim, gender theory, stigma theory, violence against women and the fact of shelter have been discussed. Depending upon this conceptual framework, four main theme have been designated as ?Gender?, ?Stigma?, ?Violence? and ?Shelter Experience?. The design of the fieldwork has been created in conjunction with these main theme.It?s seen that, the prejudice attitude of the society affects women and women?s shelter which has importance on fighting with violence against women and makes them stigmated. As a result of the research, it?s understood that the women in shelter and their struggle with violence are affected negatively by the stigma devoted to the violence against women.