Taşkent'ten derlenen türküler ve TRT repertuarında bulunan Konya türküleri ile mukayesesi
Folk songs which were gathered together from Taskent and their comparison with Konya folk songs included in the repertory of the TRT
- Tez No: 286628
- Danışmanlar: DOÇ. METİN EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Konya Türküleri, Taşkent Türküleri, Müzikal analiz, Konya folk songs, Taskent folk songs, Musical analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Programında hazırlanan bu çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; bu konu başlığının seçilme sebebi, konunun kapsamı ve araştırmada uygulanan yöntemler açıklanmıştır. 2. bölümde Konya'nın ilçesi olan Taşkent'in tarihi ve coğrafi konumundan kısaca bahsedilmiştir. Taşkent'in, tarihi ve coğrafi yapısı hakkında bilgi verildikten sonra, yörenin folklorik yapısı hakkında bahsedilmiştir. Taşkent yöresi müziğinin şekillendiği düğün ve bayram adetleri ve yöresel ağız ile ilgili bilgiler başlığı altında yörede kullanılan kelime ve deyimlerden bazıları yine bu çalışmanın ikinci bölümünde incelenmiştir. 3. bölümde Konya yöresi halk müziği başlığı altında yöredeki oturak âlemleri, kullanılan çalgılar, türkülerin ritmik yapısı gibi özellikler hakkında kısaca bilgi verilmiş olup kıyaslama imkânı açısından Taşkent yöresinde icra edilen müzikten bahsedilmiştir. 4. bölümde müzikal analizde kullanılan yöntem belirlenip, Konya ve Taşkent yöresi türküleri bu belirlenen yöntem ışığında analiz edilmiştir. 5. bölüm olan sonuç bölümünde ise; müzikal analizi yapılan bu türkülerin değerlendirilmeleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study which has been prepared as a Master Thesis of Social Sciences Institute of İTÜ Turkish Music Programme, consists of five parts. In the introduction part, the purpose of selecting this topic, its content and the methods which had been used during the research have been explained. In the second part, the history and geographical position of Taskent, which is a county of Konya, have been shortly mentioned. After giving information about historical and geographical structure of Taskent, its folkloric structure has been mentioned. Wedding and religious festival customs where the music of Taskent had been shaped and under the heading of informations about regional ?ağız?, some of the local words and expressions which are used in the region have been analysed in the second part of this study. In the third part, some information about features such as ?Oturak Âlemleri?, instruments used, rhythmic structures of folk songs have been given shortly under the heading of Konya region folk music. To make a comparison, the music which has been performed in Taskent region has been mentioned. In the fourth part, the method which is used in musical analysis has been determined and folk songs in Konya and Taskent region have been analysed in the light of this method. In the fifth part of the study which is the conclusion part, the evaluation of these folk songs of which musical analysis have been made has been presented.