Poverty and child abuse in Charles Dickens's novels: Oliver Twist, Hard Times, and David Copperfield
Charles Dickens'in Oliver Twist, Zor Zamanlar ve David Copperfield romanlarında yoksulluk ve çocuk istismarı
  1. Tez No: 286655
  2. Yazar: MERVE ŞİRİNBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA AYÇA ÜLKER ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Çocuk İstismarı, Endüstri Devrimi, Baskı, Poverty, Child abuse, Industrial Revolution, Oppression
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Endüstri Devrimi ondokuzuncu yüzyılda İngiltere'de büyük bir etkiye sahip olmuştur. Ülkede, insanların yaşam ve çalışma şartları başta olmak üzere çeşitli değişikliklere neden olmuştur. Ülkedeki üretimin serbest piyasa ekonomisi sebebiyle gelişmesinden dolayı, Endüstri Devrimi Victoria dönemindeki İngiltere'nin ekonomisi için büyük bir avantajdı. Endüstri Devriminin sonucu olarak ülkedeki sınıflar arasındaki eşitsizlik seviyesi arttı. Üretimdeki gelişmenin sonucu olarak zenginler daha da zenginleşirken, yoksulların durumu daha da kötüleşti. Bu dönemde fabrikalarda mekanik ticaret önem kazandı. İşçi sınıfı uzun ve yorucu çalışma saatlerine alışmaya çalışıyordu. Çok fazla çalışmalarına rağmen, hayatlarını sürdürmeye yetecek kadar para kazanamıyorlardı. Bunun sonucu olarak, yoksulların çocukları, ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, birkaç şilin kazanabilmek için uzun saatler çalışmak zorunda kaldılar. Sonuç olarak, bu insanlar ihtiyaç sahibi oldukları için çocuk işçiliği artmıştı. Çocuk işçiliği fabrika sahipleri için reddedilemeyecek bir şeydi. Çocuk istismarı, o dönemde sadece fabrikalarda değil, aynı zamanda dönemin okullarında da yaygındı. Bazı çocuklar fabrika sahiplerinin baskınlığı altında acı çekerken, diğerleri de yetkilerini istismar edip çocuklar üzerinde kullanan eğitimcilerin disiplini altında acı çekiyorlardı. Charles Dickens, Oliver Twist, Hard Times ve David Copperfield romanlarında bu dönemdeki işçi sınıfının içinde bulunduğu kötü koşulları ve çocuk istismarını yansıtmaktadır. Bu tezin amacı, Dickens'ın bahsi geçen üç romanını Marxist eleştiri ve Yeni Tarihselcilik ışığında incelemektir.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolution had a great impact in the nineteenth century England. It changed various things in the country, especially the living and working conditions of its people. It was an advantage for the economy in Victorian England as there was a progress in the production due to the free market economy. The level of inequality between the classes increased. While the wealthy became wealthier as a consequence of the progress in the production, the condition of the poor worsened. It was the time for mechanical trade in factories. The working-class was trying hard to get used to the long and tiring working hours. Although they worked so hard, they could not earn enough to make their living. As a result of this, the children of the poor, no matter how young they were, had to work for long hours too, to earn only a few shillings. The child labour increased consequently because they were in need. Cheap labor was something that the industrialists could not refuse. Child abuse was not only in factories but it was also in most of the schools in that period. Some children suffered from the dominance of factory owners while the others suffered from the discipline of the educators who abused their power on the children. Charles Dickens, in Oliver Twist, Hard Times, and David Copperfield, reflects the bad conditions of the working-class and child abuse in this period. The aim of this thesis is to analyze Dickens?s three novels in the light of Marxist criticism and New Historicism.