Titanyum ve bor içeren özlü tellerle yapılan kaplamaların mikroyapı ve aşınma özelliklerinin araştırılması
Investigation of microstructure and wear properties of coatings made by flux cored wires containing titanium and boron
  1. Tez No: 287086
  2. Yazar: MUSTAFA KAPTANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TiB2, Sertlik, Aşınma, Mikroyapı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, demir esaslı TiB2 takviyeli sert yüzey kaplama için Fe-C-Ti-B içerikli dört farklı özlü tel üretilmiştir. Üretilen tellerde titanyum ve bor içeriği değişirken, diğer alaşım elementleri sabit tutulmuştur. İmal edilen özlü teller kullanılarak düşük karbonlu bir çeliğin (SAE) yüzeyi TİG kaynak yöntemi kullanılarak kaplanmıştır. Kaplama işleminden sonra kaplama bölgesinden numuneler çıkartılarak mikro yapı incelemeleri, sertlik ölçümleri ve abrasiv aşınma testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan mikro yapı incelemeleri sonucunda bütün kaplamlarda TiB2 fazının oluştuğu gözlenmiştir. Kaplamadaki Ti ve B miktarındaki artışla beraber oluşan TiB2 fazının görünümü küçük boyutlardaki altıgen ve dörtgen yapıdan iri çubuksu yapıya doğru değişmiştir. Yine Ti ve B miktarındaki artışla beraber, kaplama sertliği artmış, aşınma kaybı azalmıştır. Sonuç olarak, sertlik ve aşınma kaybı değerleri göz önünde bulundurulduğunda, en iyi sonucun %17.2 Ti ve %7.5 B içeriğinde elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, four different flux cored wires containing Fe-C-Ti-B were produced for making Fe-based hard facing reinforced with TiB2. Titanium and boron elements in the wires have been changed while other elements were kept constant. Surface of a low carbon steel (SAE 1020) were coated by the manufactured wires using TIG. After deposition, micro structural investigation, hardness measurements, and abrasive wear tests were performed using the samples taken from the coated specimens. From the results of micro structural investigation TiB2 phase was observed in all coatings. As the Ti and B content increased morphology of TiB2 phase was changed from small sized hexagonal and rectangular structures to coarse plate-like structure. Also, hardness increased and mass loss decreased as the Ti and B content increased. Considering the hardness and mass loss it was seen that the optimum results were obtained for the Ti content of 17.2 wt. % and B content of 7.5 B wt. %.Keywords : TiB2, Hardness, Wear, Microstructure