Bazı Trabzon zeminlerinin kompaksiyon deneylerindeki kompaksiyon özellikleri ile geçirimlilik katsayıları arasındaki ilişkiler
The relationship between coefficient of permeability in falling haed test and compaction properties of some Trabzon soils
- Tez No: 287185
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Compaction, Standard Proctor Test, Void Ratio, Permeability, Optimum WaterContent, Maximum Dry Density
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yapılan bu yüksek lisans tez çalışmasında, Trabzon İlinin çeşitli yerlerinden alınan beşfarklızemin örneği üzerinde, yıkamalıanaliz, tane yoğunluk, ıslak analiz, likit ve plastiklimit deneyleri, standart kompaksiyon deneyleri ve standart kompaksiyon enerjisinde artansu içeriği değerleriyle sıkıştırılmışzemin örnekleri üzerinde, düşen düzeyli geçirimlilikdeneyleri yapılmıştır. Yapılan zemin sınıflandırma deneyleri sonucunda zemin örnekleri,(USCS)'ye göre sınıflandırılmıştır. Yapılan standart kompaksiyon deneylerinde, zeminörneklerinin kuru yoğunluklarının, artan su içeriği ile birlikte önce artışgösterdiği, belirlibir su içeriği değerinde maksimum değer aldıklarıve daha sonra artan su içerikleriyle kuruyoğunluk değerlerinde azalma olduğu gözlenmiştir. Düşen düzeyli geçirimlilik deneylerisonucunda su içeriklerindeki artışa bağlıolarak, optimum su içeriğinden önce geçirimlilikkatsayılarında artışgözlenmişolup, optimum su içeriğinde geçirimlilik katsayılarınınminimum değer aldıklarıve optimum su içeriğinden sonra su içeriklerinin artmasıylageçirimlilik değerlerinde de artışolduğu gözlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda eldeedilen (w-rk ) ve grafiklerinin (w-k) üst üste getirilmesi ile w- ? k grafiklerinin maksimumkuru yoğunluk değerleri ile w-k grafiklerinin minimum geçirimlilik değerlerinin aynısuiçeriği değerlerinde olduğu görülmüştür. Kompaksiyon ve düşen seviyeli geçirimlilikdeneylerinden elde edilen (e) ve (k) değerlerinden oluşturulan e ? log(k) grafiklerinindoğrusal olduklarıbelirlenmiş
Özet (Çeviri)
In this master of science thesis study, sieve analysis, specific gravity, wet analysis, liquidand plastic limit tests, soil classification tests, standard compaction tests and falling headpermeability tests are performed over five different soil samples taken from various placesin Trabzon are examined. At the end of the soil classification tests, the soil samples areclassified according to the Unified Soil Classification System (USCS). After standardcompaction tests, it was found that dry density of soil increased with increasing watercontent. Until peak point where dry density is maximum and water content is optimum, drydensity has maximum value and peak point, the dry density decreases with increasingwater content. Moreover, in parallel with amount of increase of fine grained soils, it wasfound that optimum water content value decreases, and, maximum dry densities increase.As a result of falling head permeability tests, it was found that coefficient of permeabilitiesdecrease with increasing water contents before in the 1st region. In the 2nd region,coefficient of permeabilities became minimum, with the increasing water contents,increase in the coefficient of permeabilities were observed in 3 rd region. Water content ¡Vdry density (w-?âk) and water content ¡V coefficient of permeability graphs are unified. Itwas seen that the water content of maximum dry density and minimum permeability isnearly the same. It is determined that the graph of void ratio ¡V coefficient permeability (e ¡Vlog k ) which is obtained from compaction tests and falling head tests is linear.