Sarıçam tomruklarında mavi renklenme zararı ve satış fiyatı üzerine etkileri
Blue stain damage occuring in scotch pine logs and its effect on sale price
- Tez No: 287528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ İMAMOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ATAKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Devlet orman işletmesi, sarıçam tomruk, mavi renklenme, satış fiyatı, State forest enterprise, Scotch pine logs, blue stain, sale price
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, orman depolarında satışa çıkarılan tomruklar üzerinde etkili olan mavi renklenme zararı ve bu zararın satış fiyatları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Araştırma, 2010 yılında Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Torul Devlet Orman İşletmesi Altınpınar Orman Deposu'nda yürütülmüştür. Materyal olarak, 41 adet sarıçam tomruk istifi mavi renklenmeye maruz kalma açısından incelenmiştir. Mavi renklenmeye maruz kalmış istiflerdeki her bir tomruk üzerinde metre ile hasarlı kısımlar ölçülmüş ve fotoğraflanmıştır.Araştırmanın sonucunda, sarıçam tomruk istiflerinde, mavi renklenmenin esas alındığı bozunmanın istif hacmindeki oranı ve istifteki hasarlı tomruk sayısı arttıkça, muhammen bedel artırma oranı ve satış fiyatının azaldığı tespit edilmiştir.Tomruk istiflerinin incelenen bazı özelliklerine ait korelasyon analizi sonuçlarına göre, hacimsel bozunmanın; satış fiyatını (r=-0,43**) ve muhammen bedel artırma oranını (r=-0,48**) önemli ve olumsuz yönde; adet olarak bozunmanın; satış fiyatını (r=-0,44**) ve muhammen bedel artırma oranını (r=-0,50**) önemli ve olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.Sonuç olarak, sarıçam tomruk istiflerindeki mavi renklenme zararının, muhammen bedel artırma oranı ile satış fiyatlarını azalttığı ve bu azalışın da ilgili işletme için potansiyel olarak bir satış geliri kaybına yol açabileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ascertain the blue stain damage which is effective on logs in forest depots and to determine the effects of it on sale price. The research was carried out at Altınpınar log depot of Torul State Forest Enterprise in Trabzon Regional Forest Directorate in 2010. 41 stack of scotch pine logs were examined in terms of blue staining. Parts of logs exposed to blue stain in the stacks were measured by the meter.At the end of this research, it has been identified that the rate of appraised value and sale price of the Scotch pine log stacks have decreased when the rate of degradation in the stack volume and the rate of degraded logs in the stack have increased.Correlation analyze results of the examined properties of log stacks have showed that, volumetric degradation has affected the sale price (r=-0,43**) and the rate of appraised compensation increment ratio (r=-0,48**) in a crucial and negative way; also, the degradation as log has affected the sale price (r=-0,44**) and appraised compensation increment ratio (r=-0,50) in a crucial and negative way.As a result, it has been determined that the degradation of blue stain at log stacks has decreased the rate of appraised compensation increment and it has a potential in decrease in the forest enterprise sale income.