Ardahan Yalnızçam ve Merkez yöresinde saf sarıçam meşcerelerinin toprak özelliklrinin belirlenmesi
Determination of pure scotch pine stands' soil properties in Yalnizcam and Center regions in Ardahan
- Tez No: 287529
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Özellikleri, Yaş Sınıfı, Organik Madde, Sarıçam, Ardahan
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Ardahan ili Yalnızçam ve Ölçek yörelerinde saf sarıçammeşçerelerinde bazı toprak özellikleri ve toprak altı kök kütlesi belirlemeyeçalışılmıştır. Bu amaçla Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Göle Orman İşletmeMüdürlüğü, Ardahan işletme Şefliği sınırları içerisinde I. (0-20 yıl) yaş sınıfından6, II. (20-40 yıl) yaş sınıfından 5, III. (40-60 yıl) yaş sınıfından 5, IV. (60-80 yıl)yaş sınıfından 12 ve V. (80-100 yıl) yaş sınıfından 3 olmak üzere rastgele yöntemletoplam 31 deneme alanı seçilmiştir. Seçilen bu deneme alanlarında çeşitli meşçereözellikleri ve bazı toprak özelliklerinin değişimi incelenmiştir.Çalışmada incelenen toprak özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 80 x 100 cmboyutlarında toprak çukurlarından dört derinlik kademesinden (0-20 cm, 20-40 cm,40-60 cm ve 60-100 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerindetoprak tekstürü, toprak organik maddesi, toprak reaksiyonu analizi yapılmıştır.Ayrıca silindir boru çakılmak sureti ile toprak altı kök örneklemesi yapılmıştır.Meşçere özelliklerinin belirlenmesi için deneme alanlarındaki tüm ağaçların yaşıölçülmüş ve yaş sınıfları belirlenmiştir. Ayrıca her bir alana ilişkin yükselti, eğim,bakı ve deneme alanı koordinatları belirlenmiştir.Yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde en yüksekkum oranı II. yaş sınıfında, en düşük değer ise V. yaş sınıfında çıkmıştır. Kil oranıyaş sınıfı artıkça artış göstermiştir. pH değerleri toprak derinlik kademesi arttıkçayükselmiştir. pH değeri en yüksek I. ve V. yaş sınıfında bulunmuştur. Yine toprakderinlik kademesi arttıkça organik madde miktarının azaldığı görülmüştür. Üsttoprakta en yüksek organik madde miktarı II. yaş sınıfında bulunmuştur. En fazlakök miktarı III. ve IV. yaş sınıfında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to determine some soil properties and belowground rootbiomass of pure scotch pine stands in Yalnizçam and Olçek regions in Ardahan.For this purpose, 6, 5, 5, 12 and 3 trial areas were choosen from I.(0-20 years),II.(20-40 years), III.(40-60 years),IV.(60-80 years), V.(80-100 years), age classesrespectively in borders of Ardahan Chieftaincy of Forest Management( ErzurumRegional Directorate of Forestry, Göle Forestry Management Directorate ). Somestand properties and changes of some soil properties were investigated in these areas.For the aim of determine the properties of soils investigated in study, soil sampleswere taken from 80-100 cm sized soil pits and from four depth levels of pit( 0-20cm, 20-40 cm, 40-60 cm and 60-100 cm ). Soil texture, soil organic matter and soilreaction were analysed on the soil samples. Also belowground root samples weretaken by driving cylinder tube in to soil. For determining the properties of stands,ages of all trees in trial areas were measured and age classes were determined. Alsoelevation, slope, exposure and coordinations were determined for each area.In consequence of analyses when the obtained datas were evaluated, II. age class hadthe greatest sand rate, V. age class had the lowest. Clay rate increased as age classincreased.pH values increased as soil depth increased. The highest pH value wasfound at I. and V. age classes. Organic matter decreased as soil depth increased. Thehighest organic matter in topsoil was found at II. age class. III. and IV. age classeshad the highest root biomass amount.Key Words : Soil Properties, Age Class, Organic Matter, Scotch Pine, Ardahan