4?-(oktoloksi)-4-bifenilkarbonitril ve 4?-(pentoloksi)-4-bifenilkarbonitril sıvı kristal karışımların absorpsiyon ve floresans özelliklerinin incelenmesi
Analyse of absorption and fluorescence properties of 4?-(octoloxy)-4-biphenylcarbonitrile ve 4?-(pentoloxy)-4-biphenylcarbonitrile liquid crystal mixtures
  1. Tez No: 287535
  2. Yazar: MUSTAFA KUVET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal, 4?-(oktoloksi)- 4- bifenilkarbonitril ve 4?-(pentoloksi)- 4- bifenilkarbonitril, absorpsiyon, floresans, kırılma indisi, kuantum verimi, çözücü polaritesi, Liquid crystal, 4?-Pentoloxy-4-biphenylcarbonitrile, 4?-Octoloxy-4-biphenylcarbonitrile, absorbance, fluorescence, refractive index, quantum yield, solvent polarity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, kloroform ve diklorometan çözücüleri içerisinde 4?-(oktoloksi)- 4- bifenilkarbonitril ve 4?-(pentoloksi)- 4- bifenilkarbonitril sıvı kristallerin saf ve belli oranlarda karışım numuneleri hazırlandı. Bu numunelerin floresans spektrumları 260-480 nm dalga boyu aralığında kaydedildi. Uyarılma dalga boyu ise 300 nm olarak seçildi. Absorbans ölçümleri 200 ile 400 nm dalga boyu aralığında gerçekleştirildi. Ayrıca bu numunelerin kırılma indisleri refraktometre cihazı ile ölçüldü. Elde edilen sonuçlar Parker-Rees denkleminde kullanılarak numunelerin kuantum verimleri hesaplandı. T1- Q1 numuneleri için kuantum verimlerinin artan çözücü polaritesiyle arttığı görüldü. Diğer taraftan T2 ve Q2 örnekleri için kuantum verimi çözücünün kırılma indisi ve vizkozitesindeki azalma ile azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, pure and certain proportions mixture samples of 4?-(Octoloxy)-4-biphenylcarbonitrile and 4?-(Pentyloxy)-4-biphenylcarbonitrile liquid crystals was prepared. The fluorescence spectrum of the samples was recorded betwen 260 and 480 nm wavelength in chloroform and dichloromethane solvents. Excitation wavelength was selected as 300 nm. Absorbance measurement was performed between 200 and 400 nm wavelenght. Besides the refractive index of these liquid crystals samples are measured by using refractometer device. By using results obtained in Parker- Rees equation, quantum yields of samples was calculated. It was seen that the quantum yields increased with increasing solvent polarity for the T1 and Q1 samples. On the other hand quantum yields are decreased with decreasing the refractive index and viscosity of solvent for T2 and Q2 samples.