Çocuk depresyonunun projektif testler ve WÇZÖ-R ile değerlendirilmesi
The evaluation of child depression with projective tests and Wisc-R
- Tez No: 287705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk depresyonu, projektif testler, WÇZÖ-R, Child depression, projective tests, WISC-R
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada depresyon tanısı almış çocukların ruhsal işleyişlerinin projektif testlerle ve WÇZÖ-R testi ile değerlendirilerek projektif testlerin ve WÇZÖ-R testinin depresyonun anlaşılmasına yaptığı katkı araştırılacaktır. Bu çalışma çocukların okul çağı- gizil dönemde oldukları bir yaş aralığında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yaşları 6 ile 9 yaş ay arasında değişen depresyon tanısı almış olan 30 çocukla, aynı yaş ve cinsiyetten olan ve psikiyatrik özgeçmişi olmayan, kliniğe başvurusu bulunmayan 30 normal çocukla karşılaştırılmış ve farklılıklar ele alınmıştır. Çocuk depresyonu yetişkin depresyonundan farklıdır. Çocukta depresyon ruhsal acı, psikomotor ketlenme ve kendine olan saygının azalması şeklinde kendini göstermektedir. Çalışmanın hipotezlerinde projektif testler ve WÇZÖ-R ile bu belirtiler değerlendirilmeye çalışılmıştır.Yapılan istatiksel değerlendirmeler ve içerik analizlerinin sonucunda projektif testlerde depresif grup ile normal grup arasında depresif konumun işlenebilirliği, kendilik tasarımları ve anne imgelerini değerlendirme açısından farklılık olduğu görülmüştür. Depresif grup ve normal grup arasında kognitif anlamda da farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the psychological processes of children who are diagnosed as depressif and to evaluate their contribution and their efficiency in diagnosing child depression.İn this study the children were all in latency period. 30 depressif children are compared to 30 normal children who are in same gender, age and socio economic status. Child depression is different than adult depression.İn child, the depression is manifested as psychic pain, psychomotor inhibition and loss of self esteem. In the study, those symptoms are evaluated with the help of projective tests and WISC-R.Statistical and content analysis outlined differences between the depressive group and the normal group in elements of position depressive, self-esteem and mother image. İt?s also found that the groups are different in terms of cognitive functions.