İşletmelerin hesap verebilirliklerinin performanslarına etkisi: IMKB-30 endeksinde bir araştırma
Effect of enterprises? accountability to performance and a research on ISE -30 index
- Tez No: 287780
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Hesap Verebilirlik, Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, İşletme Performansı, Nedensellik Analizi, Corporate Governance, Accountability, Accounting/Financial Reporting Standards, Company Performance, Causality Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Kurumsal yönetimin ön plana çıkmasıyla profesyonel yöneticiler, hem işletme, hem de toplum için çok kritik görev yapan kişiler konumuna gelmeye başlamıştır.Kurumu yönetenlerin paydaşlara karşı hesap verebilirliğinin sağlanmasında önemli bir araç, finansal raporlardır. Kurum yönetiminin faaliyetleri hakkında bir bakıma ilgililere hesap verdiği finansal raporların yeterince açık ve şeffaf olması ve zamanında hazırlanması gerekmektedir. Finansal raporlama sürecinde şeffaflık, kurumsal hesap verebilirliğin önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır.Finansal raporlar, Uluslar Arası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ile ortak bir muhasebe dili kullanılmaya başlanmıştır. İşletmeler, Uluslar Arası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak hazırladıkları bu finansal raporlar ile daha şeffaf ve hesap verebilir bir nitelik kazanmışlardır.Çalışmanın, birinci bölümünde; işletmenin bilgi üretimi, paylaşımı ve hesap verebilirlik hakkında literatür bilgisi verilmiştir.İkinci bölümde, muhasebe/finansal raporlama standartlarının işletmelerin hesap verebilirlikleri ve performans göstergesindeki rolü hakkında literatür bilgisi verilmiştir.Son bölümde ise, işletmelerin hesap verebilirliklerinin performanslara etkisi İMKB ? 30 endeksinde yer alan şirketler üzerinde uygulaması yapılarak sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of corporate governance exectuive managers have been people performing critical duties for both enterprises and society.Financial reports are important tools for managers of the enterprises providing accountability to stakeholders. Financial reports ,that executive managers account for activities, should be clear enough, timely prepared and be transparent. Transparency compose one of most important elements of accountability during financial reporting process.Financial reports started to use a common language with International Accounting/Financial Reporting Standarts. Companies have gained more transparent and accountable qualification with financial reports that have conformity with International Accounting/Financial Reporting Standarts.In the first chapter of thesis; literature knowledge have been presented about knowledge creating, sharing and accountability.In the second chapter, information about role of accounting/financial reporting standarts on accountability of enterprises and performance indicators have been presented.In last chapter effect of enterprises? accountability to performance was analyzed on ISE-30 (Istanbul Stock Exchange) Index companies.