Türkiye'de işletmelerin finansal tablolarının şeffaflığı ve kamuyu aydınlatma açısından bağımsız dış denetimin önemi
The financial statements of companies in Turkey terms of transparency and public i̇mportance of i̇ndependent external auditor
- Tez No: 460547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Bağımsız Dış Denetim, Finansal Tablo, Kamuyu Aydınlatma, Şeffaflık, Hesap Verebilirlik, Audit, Internal Audit, Independent External Auditing, Financial Statements, Disclosure, Transparency, Accountability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Küreselleşmenin sonucu ve teknolojinin tahmin edilemez ve baş döndürücü hızla gelişmesi ile birlikte ülke sınırları ekonomik, güvenlik veya başka stratejik işbirlikleri ile ortadan tamamen veya fiilen ortadan kalkmıştır. Böylelikle bir ülkede meydana gelen her türlü gelişme diğer ülkeleri de etkilemeye başlamıştır. Ekonomik ve sosyal alanlarda meydana gelen gelişmeler, sorunlar, gerek siyasi, gerekse de finansal krizler küresel ölçekte finansal bilgilerin güvenilirliğine ihtiyacı artırmıştır. Çok yakın zamanda yaşanan ekonomik krizler ve finansal skandallar şirket faaliyetlerinin çıktısı niteliğindeki finansal tabloların kamuoyunu yanıltması işletmelerin itibarını sarsmakla kalmamış en büyük zararı bu sistemin bir nevi emniyet sibobu niteliğinde olması gereken denetçilik mesleğine vermiştir. Sarsılan bu güvenin tekrardan tesis edilmesi için yeni kanunlar çıkarılmış, yeni kurullar oluşturulmuş ve ekonomik çevreye güven verilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede işletmeler güvenilir ve sağlam yapılar oluşturabilmek için güvenilir, doğru, şeffaf bir yapıya kavuşarak kamuyu aydınlatmak için etkin bir iç kontrol sistemi oluşturmanın yanı sıra bağımsız dış denetimin bilgi kullanıcıları için ne kadar önemli olduğunun farkına vararak kurumsal yönetim anlayışını benimsemişlerdir. Çünkü günümüzde şeffaflık ve hesap verebilirlik ekonomik hayatın vazgeçilmez bir unsurudur. Bu çalışmanın amacı, finansal tabloların doğru, zamanlı, güvenilir ve şeffaf bir şekilde ilgi gruplarını yani kamuyu aydınlatmasının ne kadar önemli olduğu vurgulanmış, örnek bir işletmenin bağımsız dış denetimden geçmemiş TDHP'ye göre düzenlenmiş finansal tablolarının TMS'ye göre tekrardan düzenlenerek analizi yapılarak bağımsız dış denetimin önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization and unpredictable consequences for many of the technology and the country's borders with dizzying economic growth in a way, has disappeared completely eliminate security or other strategic alliances or in fact. Thus any developments occurring in other countries have also begun to affect the country. Developments occurring in the economic and social field, problems, both political, as well as the financial crisis has increased the need for reliable financial information on a global scale. Very recently, the economic crisis and financial scandals to mislead the public opinion of the financial statements in an output of the company's activities to undermine the reputation of the company no longer the biggest losses were seen in audit profession should be in the nature of the breather valve is a kind of safety of the system. Establishing this trust is shaken again removed from the new laws, new committees have been formed and tried to give confidence in the economic environment. Enterprises in this respect reliable to create made reliable and robust, accurate, adopted corporate governance Realising an effective internal control system realized that how important it is for, as well as independent external audit of the information users create to illuminate the public, attaining a transparent structure. Because it is an indispensable element of today's economic life, transparency and accountability. The purpose of this study, financial statements are accurate, timely, reliable and transparent way interest groups, ie the profession of the importance of public disclosure are addressed in the development and in our country, world and public independent external audited the company's financial statements, the notes were analyzed and the importance of independent external audit It is disclosed.