Rorschach oral bağımlılık ölçeği güvenirlik çalışması
Rod scale reliability study
- Tez No: 287804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişiler arası bağımlılık, oral algı, oral bağımlılık, Rorschach Oral Bağımlılık Ölçeği, Interpersonal dependency, oral perception, oral dependency, The Roschach Oral Dependency Scale
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, kişiler arası bağımlılığı ölçen ve yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılmakta olan Rorschach Oral Bağımlılık Ölçeği'nin ülkemizde de kullanılabilmesi için gerekli olan standardizasyon çalışmasının bir ön ayağı olan, güvenirlik çalışmasını yapmaktır.Bu amaçla, 47'si kadın ve 49'u erkek olmak üzere, toplam 96 kişiye Kişisel Bilgi Formu verildikten sonra Rorschach Testi uygulanmış ve her katılımcının protokolü ROB ölçeği üzerinden ele alınmıştır.Yapılan güvenirlik analizleri sonucunda değerlendiriciler arası güvenirlik için .96 gibi yüksek bir sayı elde edilmiştir. İç tutarlılık çalışmasında oral algı yanıtları ve bağımlı algı yanıtları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Aynı zamanda kadın ve erkeklerin Rorschach Oral Bağımlılık Ölçeği'ndeki oral algı ve bağımlı algı yanıtları arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Test-tekrar test güvenirlik çalışması 23 kadın ve 20 erkek olmak üzere, toplam 43 katılımcı üzerinde yapılmış ve farklı zamanlarda yapılan iki uygulama arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır.Güvenirlik analizleri sonuçları, bu çalışmada ele alınan Rorschach Oral Bağımlılık Ölçeği'nin, yeterli düzeyde güvenirlik değerlerine sahip bir ölçek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the first step of standardization study required to be used in our country which is the reliability of The Roschach Oral Dependency Scale (RODS) which evaluates the interpersonal dependecy and is used worldwide.With this aim, after giving Personal Data Form to 96 people, 47 of whom are woman and of 49 are man, and the protocol of each participant has been evaluated according to RODS.As a result of the reliability analysis, for the interevaluaters reliability, a high score of .96 is found . In the internal consistency study, a significant relationship between the oral perception answers and the dependency perception answers cannot be found. Also, it has been found that there isn?t a significant relationship between the oral perception and dependency perception answers of women and men in the The Roschach Oral Dependency Scale. The test-retest study has been conducted to 43 participants, 23 of whom are woman and 20 of whom are man and it has been found a positive significant relationship between the two application conducted in different times .The results of the reliability studies revealed that The Roschach Oral Dependency Scale (RODS) examined in this study, is a scale which has sufficent level of reliability value.