Enflasyon hedeflemesi uygulayan ülkelerde enflasyon-döviz kuru ilişkisi ve Türkiye uygulaması
The relationship between inflation and exchange rates in countries that implement inflation-targeting strategies and the case of Turkey
- Tez No: 287803
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ONGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Enflasyon Hedeflemesi, Döviz Kuru, Eşbütünleşme, Inflation, Inflation Targeting, Exchange Rate, Cointegration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Çalışmada Türkiye'de uygulanan enflasyon hedeflemesi rejimi döneminde enflasyon döviz kuru ilişkisinin zayıflayıp zayıflamadığı ortaya konmaktadır. Böylelikle enflasyon hedeflemesinin döviz kurunun fiyatlara yansımasındaki rolü incelenme imkanı bulmaktadır. Döviz kurunun yurtiçi fiyatlara yönelik yansıma katsayıları 1994:04-2001:12 ve 2002:01-2010:06 alt dönemlerine ilişkin aylık veriler kullanılarak kurulan Ko-entegrasyon Analizi ile bulunmuştur. Enflasyon ve döviz kuru arasında uzun dönemli bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmek için Johansen eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre enflasyon hedeflemesi rejimi öncesinde döviz kurları ile 1995: 100 temel yılını dikkate alan toptan eşya ya da üretici fiyat endeksi (PUFE,t) ve 1995: 100 temel yılını dikkate alan tüketici fiyat endeksi (PTUFE,t) verileri arasında güçlü bir birliktelik vardır. Enflasyon hedeflemesi sonrası dönemde de bu birebirliğin olduğu ve zayıflamadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to show whether the inflation targeting strategy in Turkey had a weakening effect on the exchange rate pass-through to inflation. This makes it possible to analyze the role of inflation targeting strategies on the exchange rate pass-through to inflation. Cointegration analysis has been conducted using the monthly data for the periods 1994:04-2001:12 and 2002:01-2010:06 to determine the exchange rate pass-through coefficients to domestic prices. The Johansen cointegration test has been applied to determine the existence of a long-term relationship between inflation and exchange rates. The results of this analysis indicate that there is a strong correlation between exchange rates and producer (wholesale) price index (PUFE,t) with base year 1995:100 and between exchange rates and consumer price index (PTUFE,t) with base year 1995:100. This correlation is preserved and does not show any signs of weakening after the implementation of inflation targeting strategies.