Hanefi mezhebinde namaz ve oruç ahkâmı ile ilgili içtihat farklılıklarının usul açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the differences of interpratation related to namaz and oruç in hanafid jurisprudence in the point of methodology
- Tez No: 287840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbadet, İçtihat, Hanefî Mezhebi, İslam Hukuku, Fıkıh Usulü, Prayers, Interpretation, Hanafid Jurisprudence, Islamic Jurisprudence, Methodology of Islamic Jurisprudence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, Hanefi Mezhebinde namaz ve oruç örneğinden hareketle ibadetler konusunda ortaya çıkmış içtihat farklılıklarını incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde araştırmanın amacı, konusu ve kaynakları hakkında bilgi verilirken ikinci bölümde konu ile ilgili önceki çalışmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ibadet, taabbud ve ta'lil kavramları, ibadet hukukunun genel özellikleri ve Hanefi Mezhebinin içtihat usulü hakkında bilgi verilmiş, Dördüncü bölümde Hanefi Mezhebinde mezhep içi görüş farklılıklarının sebepleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde, namaz ve oruç ahkâmıyla ilgili Hanefi Mezhebinde var olan içtihat farklılığı örnekleri üzerinde durulmuş; Altıncı bölümde ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims the differences of interpretation appears from prayers with the example of ?namaz? and ?oruç? in Hanafid Jurisprudence. The research consists of six chapters.In the first chapter, the aim subject and sources of the research are mentioned and in the second chapter, previous studies on the subject mentioned. In the third chapter, the concept of prayer, worship (taabbud) and reason (ta?lil), the general characteristic of prayer jurisprudence, methodology of interpratation of Hanafid Jurisprudence are shortly told. The reasons of the differences of opinion in Hanafid Jurisprudence are tried of mention in the forth chapter. In the fifth chapter, examples of the difference of interpratation, related to the rules of ?namaz? and ?oruç? in Hanafid Jurisprudence are expressed. In the sixth chapter, the general evaluation of this study is done.