Divan edebiyatında aşk redifli gazeller ve şerhleri
The love redif lyrics in divan literature and their annotations
  1. Tez No: 287853
  2. Yazar: AYŞE NACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YENİKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk, Aşık, Sevgili, Divan, Teşbih, Divan Edebiyatında Aşk Redifli Gazeller, Love, Lover, Dear, Divan Literature, Lyric, Smile Love Redif Lyric in Divan Literature
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
“Divan Edebiyatında Aşk Redifli Gazeller ve Şerhleri”adlı tezimizde yüzyıllara hükmeden şiirler incelenmiştir. Şiir türünde mükemmele eserler veren ve bu mükemmelliğin nedeninin“yalnız aşk”olduğunu ifade eden eski şairlerin gönül dünyasındaki aşkın ne olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Eserler incelendikçe aşkın yalnızca“ayn”,“şın”ve“kaf”ın bir araya gelmesiyle oluşmadığı görülmüştür. Aşk, geçmişten beri gerek eserlerde gerekse gönüllerde yaşayarak günümüze kadar ulaşmıştır.Bu çalışma hazırlanırken ulaşabildiğimiz bütün divanlar taranmıştır. Böylelikle 435 divan üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu divanlarda yer alan gazellerden 348 adedinin“aşk”redifli olduğu tespit edilmiştir. Bu gazeller şairlerinin yaşadığı yüzyıllara göre tasnif edilmiştir. Bu gazellerin dil içi çevirileri yapılmıştır. Elde edilen gazelin yüzyılı ve hangi şaire ait olduğu verilerek o bölümde örneklendirilmiştir. Tespit ettiğimiz gazellerde yer alan aşk, aşık ve sevgili ile ilgili yapılan teşbihler bulunmuştur. İncelenen gazellerde yer alan nazire gazeller tespit edilerel çalışmamızda belirtilmiştir.Şairler bu gazellerde beşeri aşktan ilahi aşka yol alışı ifade etmişler, böylece Divan Edebiyatında aşk anlayışını ortaya çıkarmışlardır.
Özet (Çeviri)
İn our thesis 'The Love Redif Lyrics İn Divan Literature and Their Annotations' the poems those ruled for centuries were studied.İn this thesis, our goal is to identify; !the love' in the hearts of old poets those who have created perfect poems and believed the only reason of his perfection is true love. During studies in the poems, it was observed that 'the love' is not putting the letters 'ayn', 'şın',' kaf' together. The love, has been come to our lives from the past, either in poems or in hearts.All divans that could be reached were scanned during preperation of this thesis. 435 divans were studied and 348 lyrics in those divans were found to have 'love' redif. Those lyrics were classified according to the centuries that poets lived. Those lyrics were translated. The lyrics were exampled according to the poets names and their centuries. İt was found the smiles related to 'love', 'lover', 'dear' in the lyrics those were studied. The 'nazire' lyrics were determined in studied lyrics.The poets explained the way to reach the divine love from human love in their lyrics. The understanding of love in Divan Literature is formed according to this idea.