Nurdağı ilçe merkezinin coğrafi etüdü
Geograpycial study of the Nurdağı district center
  1. Tez No: 287852
  2. Yazar: MEHMET SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Nüfus, Yerleşme, Yer şekilleri, İklim, Geography, Population, Settlement, Topography, Climate, Transportation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Nurdağı Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep'in bir ilçesidir. Fakat ilçe coğrafi olarak Akdeniz Bölgesinin Adana Bölümünde yer alır.İlçe merkezi 1927 genel nüfus sayımında küçük bir köydü. 1950'den sonra ilçenin nüfus ve yerleşimi hızlı bir şekilde artış gösterdi. Nurdağı 1976 yılında kasaba 1990 yılında ilçe oldu. Bu hızlı artışın nedeni çevre köy, kasabalardanve ilçelerden yapılan göçtür.Nurdağı ekonomisi üç ana sektör üzerindedir. Bunlar hizmet sektörü, tarım sektörü ve sanayi sektörüdür. Hizmet sektörü 2000 yılına kadar bu üç sektör arasında en önemli olanıydı.. Çünkü Nurdağı, Adana-Gaziantep karayolu üzerindedir. Yani Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında bir kavşak noktasındadır. Bu faktör hizmet sektörünü ilçe ekonomisinde öncü kılmıştır.2000 yılından sonra hizmet sektörü etkisini kaybetmiştir.Nurdağı ilçesi Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Fakat tam bir Akdeniz iklimi etkisi göstermez. Çünkü yükselti ve karasallıktan dolayı Akdeniz ve Karasal iklim arası bir geçiş özelliği gösterir.Nurdağı Hatay ?Maraş graben sahasında Nur dağlarının doğusunda yer alır. İlçe merkezi zaman içinde güneye doğru bir genişleme göstermiştir. Bunun nedeni yerleşmenin güneyinin diğer yönlere göre daha düz olması, tarımsal arazilerin bu yönde yer alması ve ulaşımın etkisidir. Fakat ulaşımın etkisi otoyoldan dolayı 1998 yılından beri azalmaktadır. Otoyolun şehrin dışından geçmesinden dolayı hizmet sektörü olumsuz etkilenmesine rağmen tarım ve sanayi sektörleri ilçe ekonomisinde meydana gelen bu açığı kapatma potansiyeline sahiptir. Bölge ekonomisini canlı tutmak için bu iki sektör desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Nurdağı is a district of Gaziantep province that is located in South-eastern Anatolia Region, but the county geographically is located in Adana part of Mediterranean region.The center of the county was a small village during 1927 census. After 1950 population and settlement of the county sharply increased and Nurdağı had become a town in 1976 then in 1990 it became a county. The main reason of this sharply increase of population was imigration from the surrounding villages, towns, even counties.The economy of Nurdağı is mainly based on three sectors; service sectors, agriculture and industry. Service sector was pioneer among those three sectors untıll 2000 because Nurdağı is located on Gaziantep,Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş road, it means that it is a crossroad between Mediterranean and South-eastern regions and this factor made the service sector pioneer for economy of the county. After 2000 the service sector gradually lost its influence on the economy of the region.The county of Nurdağı is under the influence of Mediterranean Climate but the climate is not pure Mediterranean because of altitude and terrestrialitly the climate of the county is a mix of Continental and Mediterranean Climates.Nurdağı occupies in Hatay-Maraş lowlands (grabens) in the meeting point of Nurdağları and Toros Mountains. The county center is expanding towards South, because this side, south of the county, is lower than other sides and agricultural lands and transportation are located in this side. The effect of the transportation has been decreasing since 1998 because of the highway. The service sector negatively affected from this, as a suggestion; to keep the economy of the county live, the other two sectors (agriculture and industry) should be supported to fill the economic gap that is from the service sector, occurred after the constructing of expressway passing from outside of the county.