İbnü'l-Hacib ve el-Kafiye adlı eseri
İbnü'l-Hacib and his work el-Kafiye
- Tez No: 287861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Ha cib, el-Ka fiye, nahiv, muhtasar, Ibn al-Hacib, hand-rhyme, Grammar, withholdingKeywords: İbnü?l-Ha cib, el-Ka fiye, witholding
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin amacı asırlar boyunca İslam âleminin her yerinde okutulan, bugün de Arapça eğitimi veren kuruluşlar tarafından önemini devam ettiren İbnü'l-Ha cib'in el-Ka fiye adlı eserini tanıtmaktır.Eser muhtasar ve veciz ifadesiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu sebebden eser üzerine yüzden fazla şerh, haşiye ve ta'lik yazılmıştır. İlim dünyasına kazandırdığı birçok daldaki eserleriyle, hususiyetle de“el-Kafiye”adlı eseriyle adından söz ettiren İbnü'l-Ha cib'in ilmi şahsiyeti a limler tarafından kabul edilmiştir.“İbnü'l-Hâcib ve el-Kâfiye adlı eseri”adlı çalışmamız da, nahiv ilminin tanım ve tarihçesini, müellifin hayatını ve tahsilini ve“el-Kafiye”nin metod, muhteva ve şeklini birçok önemli kaynaktan alıntı yaparak anlatmaya çalıştık.En son bölümde orjinal tercümesini verdiğimiz muhtasar eserin ek olarak Arapça metnini de ilave ederek, eser hakkında her yönüyle bilgi vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Suleyman Demirel University, Department of Basic Islamic Sciences Master's Thesis, 146 page, January 2011 Supervising: Assoc. Prof. Dr. Nejdet GÜRKAN The aim of this thesis is taught all over the Islamic world for centuries, the importance of today by offering contin uing education in the Arabic Ibn al-rhyme Hacib'in to introduce his work. Work has drawn attention to the words of condensed and terse. So much commentary on the reason for this work, written in PostScript and Ta'lik. The works of many branch brings the world of science, hususiyetle also“hand-rhyme,”Ibn al-Hacib'in Arts devoted to the scientific personality made a name has been adopted by scholars.“ İbnü?l Hâcib el-Kâfiye Adlı Eseri ”in his study, the definition and history of the science of Grammar, mellifin life and education and“hands-rhyme”of the method, content and how many have tried to explain by quoting an important source. The last section of the work, giving terse translation of the original work and we have proven muhtasarlığını. In addition to the Arabic text of the work by adding, in every way tried to provide information about the work.