Kastamonu masalları(araştırma-inceleme-metin)
The folk tales of Kastamonu (Research-study-text)
  1. Tez No: 287862
  2. Yazar: SAGIP ATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Masal, Kültür, Kastamonu Masalları, Varyant, Folklore, Folk Tale, Culture, The Folk Tales of Kastamonu, Variant
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 484
Özet
Bu çalışmanın konusunu, anlatmaya dayalı türlerden biri olan masal oluşturmaktadır. Kastamonu'dan derlenen yetmiş beş masal metni Tarihî-Coğrafî Fin metoduna göre tasnif ve tahlil edilmiştir. Çalışmada ?Ortak Unsurlar? başlığı altında da masallardaki temler, kahramanlar, mekân, eşya ve masalların formel yapıları incelenmiştir. Daha sonra masalların TTV'ye göre tip yapısı incelenmiş ve belirlenen yirmi tane masal çalışmasındaki masal metinleriyle Kastamonu masallarının varyant tespiti de yapılmıştır. Böylece Kastamonu masallarının Türkiye'deki yayılma alanları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is ?Folk Tales? which is a verbal branch of literature. Seventy five folk tales text collected from Kastamonu are defined and described in the light of the Historical-Geographical Fin method. In this study, the terms, characters, place and formel structures of the folk tales are analyzed under the title of ?Common Characterstics?. Later on, the type/pattern structure of tales was analyzed in accordance with TTV and the variant deermination between the tale texts of the specified 20 tale analysis and Kastamonu tales was stated. By this way, the expansion areas of Kastamonu folk tales are tried to be depicted.