Hâtif, hayatı, edebî kişiliği ve divanı (inceleme-karşılaştırmalı metin)
Hâtif, his life, his literary personality and his divan (research-comparative text)
  1. Tez No: 294721
  2. Yazar: SEVDA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbullu Hâtif Ali, Hâtif Divanı, karşılaştırmalı metin, esâmî-i lâle, İstanbullu Hâtif Ali, the Divan Hatif, comparative text, esâmî-i lâle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 655
Özet
Kaynaklarda adı Seyyid Çelebi veya İstanbullu Hâtif Ali şeklinde geçen Hâtif Ali, XVIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış bir Osmanlı şairidir. Doğum yeri İstanbul olan şairin doğum tarihi hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır.Mücellit olduğu için sarayda görev alan şair, I. Abdülhamit zamanında başmücellit, II. Mahmut zamanında da başmusahip olmuş, 1823 yılında İstanbul'da ölmüştür.Tespit edilebilen 3 nüshanın karşılaştırılmasıyla oluşturulan Hâtif Divanı klasik Türk şiiri geleneğinde yazılmış örnekler ihtiva etmektedir. Hâtif'in şiirleri yeni temalar ve farklı üslubuyla orijinal bir niteliğe sahiptir.Bu çalışmada Hâtif'in hayatı ve edebi kişiliği incelenmiş; bilinen tek eseri olan Divanı'nın karşılaştırmalı metni oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Called as Seyyid Çelebi or İstanbullu Hâtif Ali in the sources, Hâtif Ali is an Ottoman poet lived between the second half of the 18th century and the first quarter of the 19th century. However there isn?t any information about the poet?s date of birth in the sources, it is known that the poet?s birthplace is İstanbul.Poet in the palace to be involved a bookbinder in the palace, the poet became the head bookbinder in the period of Abdülhamit I, and the bookbinder in the period of Mahmut II, and then died in 1823.As a composition of three copies determined and mixed before, the Divan Hâtif includes samples written in the form of the classical Turkish poetry. Hâtif?s poetry has an original quality in terms of new themes and different style in it.In the study, Hâtif?s life and literary personality have been examined, and the comparative text of Divan, his only work known, has been formed.