Parasal aktarım mekanizması ve Türkiye ekonomisi için banka kredi kanalının etkinliği üzerine bir inceleme: Teori ve uygulama
An analysis of monetary transmission mechanism and the efficieny of bank lending channel in Turkey: Theory and application
- Tez No: 287923
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Kredi Kanalı, Banka Kredi Kanalı, Bilanço Kanalı, Asimetrik Enformasyon, Monetary Transmission Mechanism, Credit Channel, Bank Lending Channel, Balance Sheet channel, Asymmetric İnformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Yakın geçmişte yaşanan küresel kriz finansal sistemin özellikle de bankacılık sisteminin ekonomik dalgalanmaların önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermiştir. Finansal aracı kuruluşların özellikle de bankacılık sektörünün aracılık işlevini etkin bir şekilde yerine getirememesi reel sektörün fonlara erişim imkanlarını kısıtlamış ve finansal krizin reel piyasalara da yansımasına yol açmıştır. Söz konusu gelişmelere yönelik olarak merkez bankaları toplam talebi ve kredi arzını desteklemeye yönelik para politikaları ile reel ekonomiyi canlandırmaya çalışmıştırlar. Bütün bu gelişmeler para politikası uygulamaları, bankacılık sistemi ve reel ekonomi arasındaki ilişkinin ve para politikasının aktarımında kredi kanallarının rolünün önemini ortaya koymuştur.Banka kredi kanalı ve bilanço kanalı olmak üzere iki alt başlıkta incelenen kredi kanalı para politikasının reel ekonomiye aktarımında banka kredilerinin önemine vurgu yapmaktadır. Buna göre özellikle özel sektörün finansman kaynağı olarak ağırlıklı şekilde banka kredilerini kullandığı ekonomilerde bankaların kredi arzını ve/veya hane halkı ve firmaların krediye ulaşabilme kabiliyetlerini etkilemeye yönelik olarak uygulanan para politikaları, yatırım ve tüketim kararları üzerinde etkili olmakta ve reel ekonominin yönünü belirlemektedir.Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinde para politikası uygulamaları ile banka kredileri ve reel sektör arasındaki ilişki hem teorik hem de ampirik açıdan araştırılmıştır. Teorik incelemede banka kredi kanalının işleyişi için gerekli koşullar çerçevesinde Türkiye ekonomisin 1995:1 - 2009:12 dönemine ait makro veriler yorumlanmış ve ardından aynı dönem için etkin bir banka kredi kanalının varlığı VECM yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Çalışmadan edilen bulgular ışığında Türkiye'de etkin bir banka kredi kanalının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global crisis has recently showed that financial system especially banking system is an important determinant of economic fluctuations. That the financial intermediaries, banking sector particularly, couldn?t fulfill its intermediary function properly has restricted the real sector?s capability to access of funds and lead the financial crisis affect the real sector. Central banks have tried to boost the real economy in the light of these circumstances with monetary policy supporting aggregate demand and credit supply. All of these cases have revealed the importance of relationship among monetary policy, banking system and the real economy and also that of credit channel?s role in monetary policy transmission.The credit channel studied under two sub-titles as bank lending channel and balance sheet channel emphasizes the importance of bank loans in transmission of monetary policy to the real economy. According to the credit channel, monetary policy affecting the supply of bank credit and/or the ability of households and firms to access to credit becomes influential on investment and consumption decisions and determines the direction of the real economy.In this study the relationship between monetary policy practices and bank credit and real sector in Turkish economy has been discussed in both theoretically and empirically. In theoretical analysis macro data form Turkish economy for 1995:1?2009:12 have been interpreted within the scope of the necessary conditions for the functioning of the bank lending channel and then the efficiency of bank lending channel has been analyzed for the same period by VECM methodology. The findings of the research suggest that there is an efficient bank lending channel in Turkish economy during the period investigated.