İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin okul kültürü algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki (İstanbul ili, Esenyurt ilçesi örneği)
Primary school teachers' perceptions of school culture and attitudes of the relationship between organizational cynicism
- Tez No: 288146
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul kültürü, örgütsel sinizm, öğretmen, School Culture, Organitational Cynisme, Teacher
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin okul kültürü algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada öğretmenlerin okul kültürüne yönelik algılarını belirlemek için Okul Kültürü Ölçeği (OKÖ), okullarına ait tutumlarını belirlemek için Örgütsel Sinizm Ölçeği (ÖSÖ) kullanılmıştır. Ayrıca demografik değişkenler için de araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu hazırlanmıştır.Araştırma 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Esenyurt ilçesindeki 11 ilköğretim okullunda çalışan 222 sınıf ve branş öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada; non parametrik teknikler, parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Post-Hoc Scheffe testleri, non parametrik Kruskal Wallis testi, non parametrik Mann Whitney-U testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizleri kullanılmış olup manidarlık 0.5 düzeyinde sınanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin okul kültürü ölçeği toplam puanları ile örgütsel sinizm ölçeği toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the relationship between cultural perceptions and organizational cynisme of class and subject teachers in Primary School.The scanning model is used in this descriptive research. İn this research, School Culture Criterion is used to identify tearchs perceptions for school culture and Organizational Cynisme Criterion is used to identify attituted to their school. Besides, for demographic variability, Personal Information Form is prepared by a researcher.The research was done with 222 class and subject teachers who work in 11 different Primary Schools in Esenyurt, İstanbul in the Education year of 2010-2011.In the rearch, non parametric technigues, parametrik analysis technigues, independent group t-test, single-sided variance analysis (Annova), Post-Hoc Scheffe tests, non parametic Kruskal Wallis test, non parametric Mann Whitney-U test, Pearson Multiplication Momentum Correlation analysis being used, expressiveness levels were tested on the 0.5 level.According to the findings in this research there is a negative relationship between total points of School Culture Criterion and Organizational Cynisme Criterion in primary school teachers points. There fore there is a decrease in negative attitudes of teachers in schools which has strong school culture. The importance of school culture confronts us as a point which diministes negative attitudes.