İlköğretim okulu müdürlerinin öğretmen performanslarını geliştirmek için kullandıkları yöntemler üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the methods primary school principals use to increase theacher performance
- Tez No: 288147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans, motivasyon, ilköğretim, yönetim, iletişim, örgüt, örgüt kültürü, Performance, motivation, primary education, management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Araştırmanın, ilköğretim okulu müdürlerinin öğretmenlerin performansını artırmak için kullandıkları yöntemleri incelemek üzere nitel bir araştırmadır. Bu amaçla ilköğretim müdürleri ile mülakat yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada, ilköğretim okullarında görevli olan öğretmenlerin performanslarını etkileyen faktörler düşünülerek görüşme soruları hazırlanmıştır. Bu faktörler çevresel, aile ve iş ortamındaki ilişkiler olarak değerlendirilmiştir. İlköğretim okulu müdürlerinin bu performans düşüklüğünü minimum düzeyde olması için hangi yöntemleri kullandıklarına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada verileri elde etmek için ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Ses kayıt cihazının kullanılmasında bir müdür dışında diğer müdürler için bir sorun teşkil etmemiştir. Bu müdür ile yapılan görüşmede not alma yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada, ilköğretim okulu müdürlerinin öğretmen performansları arttırmak için kullandıkları yöntemleri öğrenmek için açık uçlu sorulardan oluşan ?ilköğretim okulu müdürlerinin öğretmenlerin performanslarını arttırmak için kullandıkları yöntemler mülâkat formu? kullanılmıştır. Ses kayıt cihazı ile 5 saat 38 dakika 57 saniyelik görüşme yapılmıştır. Not alma yöntemi uygulanan okul müdürü ile 55 dakikalık görüşme yapılmıştır.Araştırmada, 15 ilköğretim müdürü ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşme analizlerinde ilköğretim okulu müdürlerinin öğretmen performanslarını arttırmak için öğretmenin çalışmaları için destek oldukları, morallerini yüksek tutmak için sıcak bir çalışma ortamı yaratma, ödüllendirme yöntemlerini kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative research which aims to study the methods primary school principals use for increasing teacher motivation. For this purpose, interview method was used with primary school principals. Factors effecting primary school teachers? performance were taken into consideration while preparing interview questions. These factors were evaluated within three subcategories, namely environmental, family and work relationships. The methods school principals use to keep teachers? performance lowness at minimum was searched in this study. Voice recorder was used to collect data. Use of voice recorder was not a problem for school principals except one. Note taking method was used for this school principal.In order to learn about methods primary school principals use for increasing teacher performance, an interview form consisting of open-ended questions was used in the research. Interviews lasted 5 hours 38 minutes and 57 seconds by using voice recorder. The interview which was made by using note taking method lasted 55 minutes.In the research, there were 15 primary school principals with whom interviews were done. Interview analyses showed that primary school principals support teachers? work to increase their performance, create a warming work environment to make their morale better and use awarding methods.