İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ile örgüt kültürü ilişkisinin incelenmesi
This research has been done for the purpose of examining the relationship between the levels of participating in management and the organizational culture that they perceive of the teachers.
- Tez No: 288148
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetime Katılma, Örgüt Kültürü, Okul Kültürü, Participating in management, organisational culture, school culture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgütsel kültür arasında ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; İstanbul ili Maltepe ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan 387 öğretmene uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS17.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, yönetime katılma ve örgüt kültürü algılarının belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgüt kültürü arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi, öğretmenlerin yönetime katılma ve örgüt kültürü algılamalarının demografik özelliklerine göre değişiminin incelenmesinde ise; t testi, tek yönlü Anova tesi ve Tukey testleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin bekledikleri yönetime katılma düzeylerinin algıladıklarından yüksek olduğu, öğretmenlerin okullarına ilişkin en fazla destek kültürü en düşük güç kültürü algısına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; öğretmenlerin bekledikleri yönetime katılma düzeyleri ile örgüt kültürü algıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olmadığı, algıladıkları yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgüt kültürü arasında ise anlamlı ilişkilerin olduğu sonucuna ortaya konulmuştur. Öğretmenlerin örgüt kültürü algılamaları yükseldikçe yönetime katılma düzeyleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done for the purpose of examining the relationship between the levels of participating in management and the organizational culture that they perceive of the teachers. For that reason, the questionaire prepared was completed by 387 teachers who work in primary schools, Maltepe/İSTANBULThe data that was obtained as a result of these questionaines was analysed on computer via SPSS17.0 statistic programme. The statistics of fregvency modulation and diagnosing of percentage was utilized to determine the demografic features of teachers, for determining participating in management and organizational culture, average and standart deflection statistics were utilized. While determining the relationship between the teachers? levels of participating in management and organizational culture that is perceived, t test, one way Anova test and Tukey tests were used to examine the changing according to the features of teachers participation in management and their perception of the organizational culture.As a result of the research, It?s approached that the level of teachers? participation in management is more than their perception and teachers have the perception that is the most supportive culture and the least power culture about their school. Ohter wise, It?s concluded that there is no meaningful relationship between teachers? levels of participating in management that they expect and organisational culture perception in terms of statistics. The more the teachers perceive the organisational culture, the more they participate in management.