Yönetici ve öğretmen görüşleri çerçevesinde bilim ve sanat merkezlerinin yapısı ve yeniden yapılanması:İstanbul BİLSEM örneği
The structure and the restructuring of the science and art institutions according to the opinions of teachers and administrators considering İstanbul Science and Art Institution as an example
  1. Tez No: 288149
  2. Yazar: ŞULE YAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün/özel yetenek, eğitim modeli, bilim ve sanat merkezi, sistem ve işleyiş, kişisel gelişim, çok yönlülük, motivasyon, yaratıcılık, farklılık, Superior and gifted, education model, science and art institution, system and functioning, personal development, multifaceted (versatility), motivation, creativity, differences
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada üstün ve özel yetenekli olan çocuklarımızın, bireysel gelişimlerine katkıda bulunan, yönlendiren, cesaretlendiren ve farkındalıklarını ortaya çıkarmayı en önemli eğitim hedefi olarak belirleyen, İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi'nin işleyişini genel yapısını ve sorunlarını, yönetici ve öğretmen görüşleri çerçevesinde belirlemek olmuştur. Araştırma konusuna gönüllü olarak katılmayı kabul eden 4 yönetici ve 23 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Araştırma yaklaşımı olarak betimsel analiz ile içerik analizi yöntemi kullanılmış olup bu çalışmada elde edilen, hazırlanan tüm veriler görüşme yönteminin kullanılması ile şekillenmiştir.Üstün ve özel yetenekli çocuklara eğitim veren Bilim ve Sanat Merkezlerinin çok yönlü farklı sorunlarının olduğu, ama iyi bir eğitim politikası ile de çözüme kavuşabileceği görüşünde oldukları görülmüştür.Yapılan araştırmada elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerinin çoğunluğu, üstün ve özel yetenekli çocuk kavramını ?geniş ilgi alanı olan, liderlik kapasitesi bulunan, ilginç sorular yönelten, olgun davranış sergileyen, sorumluluk alabilen, yaratıcı olan, farklı becerileri bulunan, sorgulayan, yaşıtlarından farklı duyarlılığı olan, dikkatli, çok yönlü, entelektüel yetenek sahibi, güçlü yorum gücü olan? olarak algıladıkları belirlenmiştir.Araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin, üstün ve özel yeteneğe sahip çocuklara eğitim verecek öğretmenlerin, alanına hakim, bilgili, deneyimli, çocuk psikolojisinden anlayan eğitimciler olması gerektiği ve bu çocuklara verilen eğitimin geleceklerini şekillendirmede çok önemli olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak üstün ve özel yetenekli olarak tanılanmış çocukların, iyi bir eğitim sistemi uygulayan kurumda öğrenim görmeleri sayesinde, ülkenin önemli insan kaynaklarından biri olacağı, özel bir eğitime ihtiyaç duyduklarının kabul edilmesi ve bu çocukların kaybolup gitmemeleri için yetkililerin en kalıcı ve sistematik eğitim kurumunu oluşturma zorunluluğunun bilinmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analyzing the general features, problems and functions of İstanbul Science and Art Institution according to the institution staff including the teachers and the administrators. The most important educational goal of İstanbul Science and Art Institution is to contribute to the individual development of superior and gifted children. The institution also aims to guide and encourage them about their self-awareness.In this research, 23 volunteer teachers and 4 volunteer administrators were interviewed. All data formed by using Descriptive Approach and Content Analysis Method.Everybody in this research agrees that Science and Art Institutions have different multifaceted problems and all these problems can be solved if a good education policy is applied.According to the findings acquired from this study, the majority of the teachers and administrators perceive that superior and gifted children as those who have a wide range of interest area, capacity of leadership, different skills, mature behaviors, and different sensibility in compared to same aged children, intellectual skills and strong interpretation capabilities. These children also ask interesting questions with high creativity and attention.The teachers and administrators, who take part in this study support that the instructors, who teach superior and gifted children, should be well-educated, experienced and have an insight into child psychology since the education given to these children has a crucial role in shaping the futures of them.Consequently, it should be noted that these children need a special care and education that shall make them most important resource of the country. The authorities must know that forming a permanent and systematic educational institution is a must not to lose these children.